Witam. Mam pytanie. Otóż jestem opiekunem prawnym mojej niepełnosprawnej dorosłej siostry. Nasi rodzice nie żyją. Siostra posiada znaczny stopień niepełnosprawności, w orzeczeniu wymaga opieki osoby trzeciej. Z ZUSu siostra pobiera rentę rodzinną, socjalną i dodatek dla sieroty zupełnej. Po smierci taty to ja przejełam nad nią opiekę. Na początku pracowałam ale później zmuszona byłam zrezygnować z pracy ponieważ siostra cierpi dodatkowo na epilepsje i w dniach jej aur i ataków musiałam być 24 h w domu. W październiku 2011 zaczęłam studia zaoczne, natomiast swiadczenie pięlęgnacyjne pobieram od listopada 2012 roku. Przy składaniu wniosku nawet mi przez myśl nie przeszło że mam obowiązek poinformować mops o tym fakcie ze studiuje zaocznie ( nikt też się nie pytał o to). Poprostu wiązałam prawo do świadczenia tylko z rezygancją zatrudnienia. I teraz mam wątpliwości czy jakby mops wiedział o tym że studiuje zaocznie to czy by mi przyznał to świadczenie czy nie. Jeśli mi się ono nie należy to wolałabym wiedzieć o tym już teraz żeby ewentualnie powiadomic o tym urząd i uniknąc spłaty wyższych odsetek jak i samego nienależnego świadczenia. Bardzo proszę o pomoc bo mi to nie daje spokoju. Nie chce wyjść potem na oszusta. Dziękuje.
Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie wyklucza przyznania świadczenia pielęgn. osobie, która jest na studiach zaocznych. Aczkolwiek może się zdarzyć, że jakiś urząd stwierdzi, że jest to przeszkodą w sprawowaniu opieki ale myślę, że gdyby tak się stało to jest to do obrony.
Dziękuję za odpowiedź. Dla mnie nie jest to przeszkodą gdyż ewentualnie nie jadę na zjazd jak się siostra źle czuje. Czyli myśli Pan że powinnam udac się do Mopsu i powiadomić ich o tym fakcie?
W sprawach świadczeń rodzinnych jest wiele niejasności i różnych interpretacji. My w takich sytuacjach jak Twoja przyznajemy świadczenia . Art. 17 mówi, że przysługuje osobie która rezygnuje z pracy lub nie podejmuje zatrudnienia. Ty treść tego art. spełniasz bo nie pracujesz i nie podejmujesz zatrudnienia bo nie możesz ze względu na opiekę nad siostrą. Gdybyś była studentką studiów dziennych to byłoby to przeszkodą, ponieważ w takiej sytuacji twoim podstawowym obowiązkiem jest uczestniczenie w codziennych zajęciach. Nie masz czego się obawiać i nie jest twoim obowiązkiem tego zgłaszać ponieważ to nie ma wpływu na przyznanie bądź pobieranie przez Ciebie świadczenia pielęgnacyjnego.