świadczenie pięlegnacyjne a studia zaoczne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 sty 2014, 20:30

Witam. Mam pytanie. Otóż jestem opiekunem prawnym mojej niepełnosprawnej dorosłej siostry. Nasi rodzice nie żyją. Siostra posiada znaczny stopień niepełnosprawności, w orzeczeniu wymaga opieki osoby trzeciej. Z ZUSu siostra pobiera rentę rodzinną, socjalną i dodatek dla sieroty zupełnej. Po smierci taty to ja przejełam nad nią opiekę. Na początku pracowałam ale później zmuszona byłam zrezygnować z pracy ponieważ siostra cierpi dodatkowo na epilepsje i w dniach jej aur i ataków musiałam być 24 h w domu. W październiku 2011 zaczęłam studia zaoczne, natomiast swiadczenie pięlęgnacyjne pobieram od listopada 2012 roku. Przy składaniu wniosku nawet mi przez myśl nie przeszło że mam obowiązek poinformować mops o tym fakcie ze studiuje zaocznie ( nikt też się nie pytał o to). Poprostu wiązałam prawo do świadczenia tylko z rezygancją zatrudnienia. I teraz mam wątpliwości czy jakby mops wiedział o tym że studiuje zaocznie to czy by mi przyznał to świadczenie czy nie. Jeśli mi się ono nie należy to wolałabym wiedzieć o tym już teraz żeby ewentualnie powiadomic o tym urząd i uniknąc spłaty wyższych odsetek jak i samego nienależnego świadczenia. Bardzo proszę o pomoc bo mi to nie daje spokoju. Nie chce wyjść potem na oszusta. Dziękuje.
~Małgosia

Napisano: 22 sty 2014, 20:36

Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie wyklucza przyznania świadczenia pielęgn. osobie, która jest na studiach zaocznych. Aczkolwiek może się zdarzyć, że jakiś urząd stwierdzi, że jest to przeszkodą w sprawowaniu opieki ale myślę, że gdyby tak się stało to jest to do obrony.
~olaf

Napisano: 22 sty 2014, 20:49

Dziękuję za odpowiedź. Dla mnie nie jest to przeszkodą gdyż ewentualnie nie jadę na zjazd jak się siostra źle czuje. Czyli myśli Pan że powinnam udac się do Mopsu i powiadomić ich o tym fakcie?
~Małgosia

Napisano: 22 sty 2014, 21:36

W sprawach świadczeń rodzinnych jest wiele niejasności i różnych interpretacji. My w takich sytuacjach jak Twoja przyznajemy świadczenia . Art. 17 mówi, że przysługuje osobie która rezygnuje z pracy lub nie podejmuje zatrudnienia. Ty treść tego art. spełniasz bo nie pracujesz i nie podejmujesz zatrudnienia bo nie możesz ze względu na opiekę nad siostrą. Gdybyś była studentką studiów dziennych to byłoby to przeszkodą, ponieważ w takiej sytuacji twoim podstawowym obowiązkiem jest uczestniczenie w codziennych zajęciach. Nie masz czego się obawiać i nie jest twoim obowiązkiem tego zgłaszać ponieważ to nie ma wpływu na przyznanie bądź pobieranie przez Ciebie świadczenia pielęgnacyjnego.
~olaf

Napisano: 22 sty 2014, 23:12

Dziekuję jeszcze raz za odpowiedź i pozdrawiam.
~Małgosia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x