Czy mogę zostać pracownikiem socjalnym?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
anetaaaa
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Czy mogę zostać pracownikiem socjalnym?

Post autor: anetaaaa »

Skończyłam studia licencjackie na kierunku socjologia? Czy mogę pracownikiem socjalnym?
Justine
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Czy mogę zostać pracownikiem socjalnym?

Post autor: Justine »

kiedy? Ja ukończyłam socjologię w 2008 r. i jestem pracownikiem socjalnym na "starych zasadach"
anetaaaa
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: anetaaaa »

Skończyłam socjologię przed 2013 r. Czy jest sprawdzany wykaz przedmiotów i minimalny wymiar zajęć dydaktycznych?
Justine
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Justine »

Art. 116 ust. 1. pkt 3 i ust. 1a

„Pracownikiem socjalnym może być osoba, która do dnia 31 grudnia 2013 r. ukończyła studia wyższe o specjalności przygotowującej do zawodu pracownika socjalnego na jednym
z kierunków*:
a) pedagogika,
b) pedagogika specjalna,
c) politologia,
d) polityka społeczna,
e) psychologia,
f) socjologia,
g) nauki o rodzinie.”

Nie miałam sprawdzanego wykazu przedmiotów i minimalnego wymiaru zajęć dydaktycznych
Aleks_Andra
Stażysta
Zajmuję się: Starszy Referent
Kontakt:

Post autor: Aleks_Andra »

zrób sobie studia podyplomowe z metodyki i metodologi pracy socjalnej ( 2 semestry) i możesz być
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

anetaaaa pisze: 06 paź 2021, 11:58 Skończyłam socjologię przed 2013 r. Czy jest sprawdzany wykaz przedmiotów i minimalny wymiar zajęć dydaktycznych?
Wykaz przedmiotów i wymiar zajęć dydaktycznych niekoniecznie musi być sprawdzany, ale art. 116 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2020.1876 z późn. zm) stanowi, że pracownikiem socjalnym może być osoba, która do dnia 31 grudnia 2013 r. ukończyła studia wyższe na jednym z kierunków, m. in. socjologii, ale o specjalności przygotowującej do zawodu pracownika socjalnego. Zobacz, co masz na dyplomie (w suplemencie), bo nieraz ta specjalność nie była określona albo brzmiała niejednoznacznie, ale właśnie wykaz się zgadzał lub był tam np. wpis, że dana osoba może być pracownikiem socjalnym. Różnie te dyplomy wyglądały, zależnie od uczelni.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
ODPOWIEDZ