Mam kilka odwołań w SKO dotyczących świadczenia pielęgnacyjnego na dorosłe osoby, dzisiaj zadzwoniła do nas Pani z SKO z wielkimi pretensjami i telefonicznie kazała Pani kierownik uzupełnić materiał dowodowy, bo oni chcą przyznać świadczenie pielęgnacyjne, a np. w jednej decyzji jest, że osoba złożyła oświadczenie, że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego a pobiera dopłaty. Powinniśmy ją wezwać i jeszcze raz ustalić, czy faktycznie pracuje w gospodarstwie rolnym, protokół napisać, żeby SKO mogło przyznać tej osobie.Wkurza mnie to, bo jeszcze niedawno twierdzili, że pobieranie dopłat jest przeszkodą do przyznania świadczenia i jak miałam rolników to kazali mi drążyć temat dopłat.
Teraz mam pytanie czy na podstawie telefonu z SKO możemy wzywać osoby, zwłaszcza, że jak pani kierownik powiedziała, żeby wysłali jakieś pismo, to Pani z SKO odpowiedziała, że zaraz grudzień, nie ma czasu i ona nie będzie swoim ludziom dodawała roboty. A na zakończenie powiedziała, że będziemy miały te osoby na sumieniu.
Czy moża na na podstawie rozmowy telefonicznej z pracownikiem SKO zbierać nowe dowody w sprawie.
- Ruda1
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Czy moża na na podstawie rozmowy telefonicznej z pracownikiem SKO zbierać nowe dowody w sprawie.
KPA
Art. 136. § 1. Organ odwoławczy może przeprowadzić na żądanie strony lub z urzędu dodatkowe postępowanie w celu uzupełnienia dowodów i materiałów w sprawie albo zlecić przeprowadzenie tego postępowania organowi, który wydał decyzję.
Jak im się nie podoba to oficjalne pismo i działasz zgodnie z ustawą albo oni sami uzupełniają dokumentację.
Art. 136. § 1. Organ odwoławczy może przeprowadzić na żądanie strony lub z urzędu dodatkowe postępowanie w celu uzupełnienia dowodów i materiałów w sprawie albo zlecić przeprowadzenie tego postępowania organowi, który wydał decyzję.
Jak im się nie podoba to oficjalne pismo i działasz zgodnie z ustawą albo oni sami uzupełniają dokumentację.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Czy moża na na podstawie rozmowy telefonicznej z pracownikiem SKO zbierać nowe dowody w sprawie.
oj czepiasz się Szaraku i wredny jesteś

- Ruda1
- Starszy referent
- Kontakt:
Też uważam, że powinni do nas pisemnie wystąpić, a nie Pani zadzwoniła, zaczęła mam wytykać jakie to jesteśmy niekompetentne, będziemy miały ludzi na sumieniu. W sumie nie wiadomo o co jej chodziło, mamy tak zrobić, żeby oni mogli przyznać.
- Ruda1
- Starszy referent
- Kontakt:
Zaraz grudzień, nie ma czasu.
Oprócz Czy moża na na podstawie rozmowy telefonicznej z pracownikiem SKO zbierać nowe dowody w sprawie. - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Błędnie wydana decyzja
czyste powietrze
Ulga 4+ i działalność
Zażalenie na bezczynność -chodzi o swiadczenie pielegnacyjne
św.pilęgnacyjne a inne miejsce zamieszkania osoby sprawującej opiekę
Zaprzeczenie ojcostwa w trakcie okresu zasiłkowego
Czy można już przyznawać ŚP w nowej kwocie?
Mąż zakład karny zasiłek rodzinny
Jak policzyć dojazd w zł za zł dla zakonczonej decyzji
Czy OPS może opłacać składki do KRUS?
Art. 5 ust. 4c czy ma zastosowanie
Świadczenie pielęgnacyjne. Ubezpieczenie
szkolenie specjalistyczne w ramach Dobrowolnej Zasadniczej służby wojskowej
MOS internat
Składki od świadczeń pielęgnacyjnych
Wymagalność