czy moze byc świadczenie pielęgnacyjne na męża - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 mar 2018, 13:23

kalkulator pisze:Ale zainwestuj w przecinki, bo tego się nie da czytać...
Masz rację, ale temat mojej wypowiedzi jest bardziej istotny.
Merytorycznie i w temacie proszę.
Takie uwagi proponuję wrzucać w każdy inny temat i większość komentarzy na tym forum.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 mar 2018, 14:31

Merytorycznie ciężko się odnieść, gdy trudno to odszyfrować.

Zakładam, że chodziło ci o to, że nie może być w związku małżeńskim, o ile wnioskodawcą nie jest mąż/żona - wtedy ten punkt jest pomijany. Tak, całkiem możliwe że masz rację, wspominałem o tym wyżej, ale też oczywiście trzeba się oprzeć na wyrokach Sądów, np.:
Jak wynika z art. 17 ust. 1 pkt 4 u.ś.r., Skarżący jest osobą obciążoną obowiązkiem "alimentacyjnym" wobec żony na podstawie przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (małżeński obowiązek wzajemnego wspierania i pomocy - art. 23 i art. 27 tego Kodeksu) [...]. Zdaniem Sądu, nie jest też przeszkodą w sprawie niniejszej do uzyskania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego fakt pozostawania przez osobę uprawnioną (Skarżącego) w związku małżeńskim (art. 17 ust. 5 pkt 2a u.ś.r.). Wskazać należy na wyrok TK z dnia 18 lipca 2008 r. w sprawie P 27/07, w którym wyjaśniono, że nie jest konstytucyjnie uzasadnione wybieranie spośród osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego wyłącznie osób uprawnionych do alimentacji w postaci rodziców. Przepis ten należy zatem interpretować celowościowo a nie literalnie.
No chyba, że chodziło o coś innego, ale wtedy to przepisz :roll:
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x