Czy można przyznać fundusz???

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Katia@
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Czy można przyznać fundusz???

Post autor: Katia@ »

Hej mam pytanie czy przy funduszu zachodzi koordynacja??? Rodzina mieszka za granicą i chcą od nas pobierać świadczenia z funduszu czy jest to możliwe????
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Czy można przyznać fundusz???

Post autor: Ewela77 »

świadczenia z fa przysługują osobom, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy.
Jak nie zamieszkują to nie przysługuje, no chyba że umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Katia@
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: Katia@ »

Oni mieszkają w Anglii tak więc nie mogę im przyznać w żaden sposób świadczeń dobrze rozumiem?
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

a osoba uprawniona też mieszka z nimi ? bo jeżeli w Polsce to pytanie pod czyją opieką jest ?
Napisałaś że rodzina mieszka za granicą, zatem można wywnioskować że wraz z osoba uprawnioną i tu na pewno odmowa ale jak zaczną kombinować że wyjechali na chwilę, ich centrum życiowe w Polsce a dziecko zostało pod opieka babci, to możesz spróbować wezwać o dochody z zagranicy których zapewne nie będą w stanie udokumentować a nawet jak udokumentują to z pewnością będzie przekroczenie.
Jeżeli nie złożyli jeszcze wniosku to wytłumacz im że jeżeli przebywają za granica to świadczenia nie przysługują, ale jeżeli osoba uprawniona mieszkałaby w Polsce, bo tak jak napisałem wyżej zaczynają kombinować to przede wszystkim wezwać o dochody, oczywiście miejsce zamieszkania we wniosku musi być w Polsce
ODPOWIEDZ