czy można wystąpić do ZUS o potrąceanie ZP i przesyłanie go naszemu ośrodkowi? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 mar 2011, 11:59

mężczyzna pobierał na siebie Zasiłek Pielęgnacyjny, skończył 75 lat i ZUS przyznał mu dodatek pielęgnacyjny

przez to musi nam zwrócić kilkanaście Zasiłków Pielęgnacyjnych, oczywiście napisałem decyzje uchyliłem, napisałem o nienależnie pobranym ale nic

Tak się zastanawiam czy jest taka możliwość ażeby ZUS przesyłał nam część dodatku pielęgnacyjnego z tytułu spłaty nienależnie pobranego zasiłku pielęgnacyjnego ?

Czy ktoś miał podobną sytuację? Jak byście mi doradzili.
~Grzegorz

Napisano: 15 mar 2011, 16:53

jeżeli pan nie spłaca to upomnienie i tytuł wykonawczy, urząd skarbowy ściągnie jak będzie miał z czego
~ulaaaaaaa

Napisano: 18 mar 2011, 11:03

dogadać się z zus-em??? nie ma szans chyba ze oni coś chcą od nas , w drugą stronę to nie działa. Przepisu żadnego nie ma. musisz bawic się w egzekucję.
Kobieta u nas napisała pismo do zus-u, żeby jej nie wyrównywali bo pobrała zasiłek pielegnacyjny, oni na to NIE, to niech przeleją pieniadze na OPS tez NIE. Musiała w ZUS-ie pobrać do nas przynieść.
~ele

Napisano: 21 mar 2011, 11:00

ele z nami tez by sie nie dogadali. ja tez bym nie przelała pieniedzy na konto Zusu ani żadne inne nawet na prośbę strony.
~blondi

Napisano: 23 mar 2011, 11:22

nas obowiązuje art.30 ust. 7.

Nienależnie pobrane świadczenia rodzinne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

i tyle.
Alter alterum docet :)
ann07
Praktykant
Od: 11 sty 2011, 12:57
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x