czy mqm szanse na zasilek okresowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 lut 2014, 7:51

Proszę Państwa czy mam szansę na zasiłek okresowy... Syn często choruje 2dni zdrowy 2 tyg choroby i zawsze kończy sie to antybiotykuem. Leki są drogie. Ja jestem bezrobotna od roku czasu- nie z lenistwa bo przyjęła bym każda pracę mimo ze wcześniej pracowałam w szpitalu.W poprzednim miejscu zamieszkania- inne województwo dpstawalam zasiłek celowy 60 zł na syna i 60 na mnie . Obecnie mam tylko alimenty 7500 i rodzinne 77
~jagoda

Napisano: 15 lut 2014, 7:55

Jakie dokumenty muszę miec czy historia choroby wystarczy, wyrok p alimentach. W ciągu roku 2013 syn 6 razy leżał w szpiatalu tydzien czasu
~jagoda

Napisano: 15 lut 2014, 15:25

alimenty 7500,00 zł?
~madzia

Napisano: 15 lut 2014, 18:34

Alimenty 750 zł
~jagoda

Napisano: 15 lut 2014, 19:32

dochód Twój to 827 - 912 zł kryterium zatem przysługuje Tobie zasiłek okresowy w minimalnej USTAWOWEJ WYSOKOŚCI 42,50
~janek

Napisano: 18 lut 2014, 10:57

skoro dziecko często choruje stań z nim na komisję. Być moze otrzyma orzeczenie o niepełnosprawności uprawniajace do zasiłku pielęgnacyjnego i świadczenia pielęgnacyjnego.
~sipera

Napisano: 18 lut 2014, 13:36

A gdzie należy zlozyc dokumenty i jakie cY historia choroby od lekarza rodzinnego plus opus lekarza.? Czy dziecko może uczęszczać do przedszkola gdy bedzie miało pielegnacyjne czy ją mogę podjąć pracę gdy bedzie pielęgnacyjne
~jagoda

Napisano: 18 lut 2014, 14:14

dokumenty o ustalenie niepełnosprawnosci do celów nierentowych skłąda się w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności. Musisz dołaczyć wniosek( powinnaś otrzymać go w swoim OPS, jeżeli nie to mozesz pobrac bezpośrednio w Zespole) do wniosku dołącz równiez zaświadczenie lekarskie, wszelką dokumentację na temat choroby dziecka i czekaj aż wyznaczą dotę komosji.
Jeżeli dziecko otrzyma orzeczenie, jak najbardziej może chodzić do przedszkola a Tobie przysługuje zasiłek pielegnacyjny (153 zł) na dziecko plus dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. kształcenia i rehabilitacji( 60 zł na dziecko do 5 lat. 80 pow. 5 lat). Jeżeli w orzeczeniu okt 7 i 8 bedą na TAK to możesz równiez ubiegac się o świadczenie pielęgnacyjne( na dzisiaj 620 zł + dodatek 200), z tym, ze w tym przypadku nie mozesz pracować, gdyż świadczenie pielegnacyjne przysługuje matce, ojcu (....) jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji
Te wskazania to inaczej pkt. 7 i 8
~sipera

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x