Czy na ogólnopolską KDR można korzysatć z zniżek lokalnych K - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 wrz 2014, 9:08

Czy na ogólnopolską KDR można korzystać z zniżek na lokalne KDR?

Na rodzina.gov.pl piszą, że to uzupełnienie i nic więcej.
yogi

Napisano: 24 wrz 2014, 13:54

i ja też mam z tym problem ... dzwoniłam do MUW i też nie wiedzą pierwszy raz się z tym spotkali :) a tu widze że i ktoś ma taki sam problem jak ja :)
grzyb

Napisano: 25 wrz 2014, 9:27

Oczywiście, że mozna, ale Rada musi wprowadzić uchwałą odrębne uregulowania i w uchwale zawrzeć, iż dla celów lokalnych wykorzystuje się kdr. Ja tak mam od lipca.
urzędnik

Napisano: 25 wrz 2014, 9:42

Jaka to logika finansowa. Za jedną rodzinę dostaje się 8,93 zł. Jeżeli gmina wykorzystuje Kartę jako dokument potwierdzający do korzystania z wprowadzonych w gminie uprawnień dla rodzin wielodzietnych to koszt realizacji programu przez gminę stanowi tylko 50 % z 8,93 zł.
ira

Napisano: 25 wrz 2014, 11:45

urzędnik pisze:Oczywiście, że mozna, ale Rada musi wprowadzić uchwałą odrębne uregulowania i w uchwale zawrzeć, iż dla celów lokalnych wykorzystuje się kdr. Ja tak mam od lipca.
Mi chodziło o to, że u nas nie ma lokalnej KDR i władza nie ma zamiaru jej wprowadzić. Ale w gminie obok mają lokalny KDR i ludzi się pytają czy na tą ogólnopolską kartę mogą z nich korzystać, np. w Bydgoszczy mają lokalny KDR Bydgoska Rodzina 3+, czy mieszkańcy moje gminy z ogólnopolskim KDR mogą korzystać z tych samych zniżek co Ci co mają bydgoską KDR ? Np. zniżka na komunikację miejską.
yogi

Napisano: 25 wrz 2014, 12:15

Gdyby np MPK w Bydgoszczy przystąpiło do ogólnopolskiej kDR to mieszkaniec innej gminy posiadający KDR mógłby skorzystać z takiej ulgi natomiast jeżeli gmina ma swoją lokalną KDR to oczywiste jest, że na tą kartę ma ulgi tylko w obrębie swojej gminy
ira

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x