Czy Naczelnikowi US opłata komornicza się należy?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
KyNyO

Czy Naczelnikowi US opłata komornicza się należy?

Post autor: KyNyO »

Początkiem stycznia br. komornik sądowy wpłacił na rzecz dłużnika pokaźną sumkę. Ta sumka pokryła tytuły wystawione jeszcze w 2011 i 2012 roku. W związku z tą wpłatą pisałem do Naczelnika US pismo o umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie wystawionych tyt. wykonawczych.
A dziś właśnie otrzymałem:
1. postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego,
2. postanowienie o obciążeniu kosztami wierzyciela i tu powołuje się Naczelnik na art. 64 § 6 ustawy pea czyli opłata manipulacyjna 1%.
3. oraz zawiadomienie o opłacie komorniczej w bardzo wysokiej kwocie, wygląda na to, ze jakieś 5 % całego zadłużenia objętego tytułami.
Naczelnik US powołuje się przy opłacie komorniczej na art. 66 § 3 ustawy pea mówiący, iż Wierzyciel, na rzecz którego organ egzekucyjny dokonał czynności egzekucyjnych, jest obowiązany, z zastrzeżeniem § 4, do uiszczenia opłaty komorniczej. Powiedzmy, że Naczelnik dokonał jakiś czynności, ale te czynność były bezskuteczne. Ale jest § 5 tegoż artykułu, który mówi, iż Opłata komornicza przypada na rzecz tego organu, który dokonał ściągnięcia należności pieniężnej lub zastosował środki egzekucyjne, w wyniku których należność została zapłacona. Właśnie „dokonał ściągnięcia” lub „zastosował środki egzekucyjne, w wyniku których należność została zapłacona”. I tak Naczelnik US ani nie dokonał ściągnięcia, ani jego środki egzekucyjne nie przyczyniły się do zapłacenia zadłużenia. W związku z tym mam pytanie czy ktoś z Was miał podobną sytuację, i czy faktycznie ta opłata Naczelnikowi US się należy?
Gość

Re: Czy Naczelnikowi US opłata komornicza się należy?

Post autor: Gość »

absolutnie!! odwolaj sie/zloz zazalenie do izby
KyNyO

Re: Czy Naczelnikowi US opłata komornicza się należy?

Post autor: KyNyO »

Dzięki za podpowiedź też taką opcję rozważam, tylko że zażalenie przysługuje na postanowienie o umorzeniu post. egz., o umorzenie które ja wnioskowałem w związku ze spłatą zadłużenia oraz na postanowienie o obciążeniu kosztami post. egz. Na zawiadomienie o wysokości opłaty komorniczej niestety już zażalenia nie ma. Myślę, że trzeba będzie złożyć zażalenie od postanowienia o umorzeniu i w tym zażalić się na opłatę komorniczą.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ