czy nalezy mi się fundusz, prosze o pomoc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 lut 2014, 14:40

dzień dobry. mam dziecko, jego ojciec się do niego przyznaje. z sadu mam postanowienie tzn. zabezpieczenie na czas trwania procesu alimenty w wysokości 400 zł od ojca dziecka jednak wniosek o ojcostwo oddalono. na zupełnym akcie ur dziecko ma moje nazwisko. Pani w OPS powiedziała ze mi się nie należy bo dziecko jest nie uznane a os uprawniona to taka która ma zasądzone alimenty od rodzica.
prosze o pomoc
~Katarzyna

Napisano: 10 lut 2014, 14:49

nie bardzo rozumiem twoją sytuację.
Dlaczego oddalono wniosek o ustalenie ojcostwa?
~Elmer

Napisano: 10 lut 2014, 15:10

nie wiem dlaczego.
pani sędzia była bardzo chaotyczna...
dodam, że dla mnie to jest też zawiła sytuacja. jestem pewna kto jest ojcem ale działanie sadu mnie dziwi.
mój były ma zasądzone alimenty a nie jest prawnie ojcem...
czy moge ubiegać sie o fundusz?
~Katarzyna

Napisano: 10 lut 2014, 15:18

ubiegać się możesz, ale raczej otrzymasz odmowę. Twoja sytuacja dla mnie nie jest jasna.
Otrzymasz odmowę, bo nie jest ustalony ojciec dziecka i nie masz od niego alimentów. Może coś wskórasz w odwołaniu.
~Elmer

Napisano: 10 lut 2014, 15:18

sad postanowił ma podst art 753 KPC - uprawdopodobnienie istnienia roszczenia.
prosze o pomoc. czy Pani z mojego OPS ma recję, że mi się nie należy?
~Katarzyna

Napisano: 10 lut 2014, 15:36

wg mnie tak
~Elmer

Napisano: 10 lut 2014, 15:40

tak to znaczy, ze się nalezy czy j/w nie nalezy?
czy ktoś może się wypowiedzieć? Pani z OPS powiedziała, że jeżeli okaże się ze ojcem dziecka jest ktoś inny to bede musiała oddawać jezeli teraz przyznaliby fundusz...
~Katarzyna

Napisano: 10 lut 2014, 15:43

wg mnie się nie należy. Nie ma ustalonego ojcostwa.
Chodź ustawa w tym zakresie jest bublem i możesz próbować składać wniosek i się odwoływać
~Elmer

Napisano: 11 lut 2014, 10:20

a to nie jest przypadkiem taka sytuacja - ze najpipierw było zabezpieczenie powództwa na czas trwania procesu a pozniej zapadł wyrok że powództwo zostało oddalone?
~Jagoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem