Mam taką sytuację, że rodzina w 2015 r. miała przyznane karty dla 5 członków rodziny. Rodzice + 3 dzieci spełniali warunki do przyznania Karty. W międzyczasie najstarsza córka zakończyła naukę w szkole wyższej i prawo do posiadania KDR wygasło. Dzisiaj Pani składa wniosek o przedłużenie ważności karty na syna który skończył 18 lat i kontynuuje naukę w szkole. Czy należy się karta synowi skoro córka już jej nie posiada? Zawsze mam z tym problem, poradźcie proszę.
No tak tak, bo nie patrzysz w tym przypadku na tą dziewczyna czy nadal się uczy. Od tego nie zalezy czy wydajesz chłopcu. Chodzi o fakt posiadania przez rodziców kiedykolwiek 3 dzieci (spełnione). A dzieciom również się należy kiedy się uczą (i nie patrzymy na to, że siostra tego chłopaka skończyła naukę)
Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak wątpliwości, bo fakt posiadania kiedykolwiek trojga dzieci dotyczy tylko przyznania karty dla rodziców. Natomiast zastanawiam się czy mój przypadek należy przyporządkować do art. 6 ust. 3 ustawy i przyznać kartę synowi?
Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak wątpliwości, bo fakt posiadania kiedykolwiek trojga dzieci dotyczy tylko przyznania karty dla rodziców. Natomiast zastanawiam się czy mój przypadek należy przyporządkować do art. 6 ust. 3 ustawy i przyznać kartę synowi?
Wśród forumowiczów są osoby, które podobnie jak ty mają może i nie bezzasadne wątpliwości, ale chyba są one w mniejszości
Art. 7. 1. W przypadku gdy po złożeniu wniosku o przyznanie Karty, a przed jej
wydaniem, członek rodziny wielodzietnej przestał spełniać wymagania konieczne do
posiadania Karty, pozostali członkowie rodziny wielodzietnej nie tracą prawa do
posiadania Karty.
Art. 4
2b. Prawo do posiadania Karty przysługuje odpowiednio dziecku:
1) w wieku do ukończenia 18. roku życia;
2) w wieku do ukończenia 25. roku życia – w przypadku gdy dziecko uczy się w:
a) szkole – do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego,
b) szkole wyższej – do dnia 30 września roku
– w którym jest planowane ukończenie nauki zgodnie z oświadczeniem,
o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4;
Ja bym wzięła pod uwagę te dwa artykuły Artykuł siódmy jasno mówi, żę jeśli jeden z członków rodziny utracił prawo to inni nie tracą przez niego prawa do posiadania karty
A po drugie zapis "prawo do posiadania karty przysługuje ODPOWIEDNIO dziecku" czyli traktujemy dziecko tak jakby "indywidualnie" a nie patrzymy czy jego siostra akurat skończyła szkołę już
A jeśli chodzi w praktyce to w sumie sama mam 24 lata, brat 18 i siostra 15 lat. I po moim skończeniu studiów rodzeństwo nie utraciło Karty
Ja uważam, że karta się nie należny. Kobieta składa nowy nowy wniosek o przyznanie kary dla uczącego się dziecka powyżej 18 roku życia. W chwili składania wniosku co najmniej 3 dzieci musi spełniać przesłani. Uczy się tylko dwoje dzieci
Art. 7. 1. W przypadku gdy po złożeniu wniosku o przyznanie Karty, a przed jej
wydaniem, członek rodziny wielodzietnej przestał spełniać wymagania konieczne do
posiadania Karty, pozostali członkowie rodziny wielodzietnej nie tracą prawa do
posiadania Karty.
art 4 ust 2 a.Prawo do posiadania Karty przysługuje dziecku, jeżeli wdniu składania wniosku oprzyznanie Karty co najmniej troje dzieci wrodzinie wielodzietnej spełnia wymagania, októrych mowa wust. 2b.u
niby jest to nowy wniosek ale traktowany jako przedłużenie ważności karty dla osoby, która już ją posiadała wcześniej więc myślę, że nie jest to konieczne, aby w dniu składania tego wniosku co najmniej 3 dzieci spełniała wszystkie wymogi