Czy nalezy sie karta dla małzonka rodzica - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 kwie 2021, 13:45

Pani ma w sumie 4 dzieci w tym 3 z poprzedniego małżeństwa a jedno z obecnym małżonkiem. Oczywiście karta nie nalezy sie juz dzieciom poniewaz uczy sie jedynie jedno dziecko.
Moje pytanie czy nalezy sie karta dla małzonka ???
Sylwwwiaops
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 11:06
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2021, 12:25

Ktoś podpowie?
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2021, 13:24

Moim zdaniem tak, karta należy się dla małżonka.

Nie ma znaczenia czy małżonek jest ojcem 1 dziecka, dwójki, czy wcale. Ma on rolę małżonek rodzica. Więc dobrze jakby ci dostarczyli akt małżeństwa byś była w stanie zweryfikować, że są małżeństwem i może mieć taką rolę w rodzinie i tyle.

Jakbym miał weryfikować czy on faktycznie tamtą trójkę utrzymywał, kiedy to było, to nie wiem czy byłoby to realne do weryfikacji. Nawet nie wiem na jakiej podstawie miałabyś odmówić. Jeśli ktoś się nie zgadza, niech zabierze głos w tym temacie. Jeszcze przytocze taki fragment z 2019 r. z objaśnień mrpips
W związku z licznymi pytaniami od osób rozpatrujących wnioski o przyznanie Karty Dużej Rodziny wyjaśniamy, że ustawa o Karcie Dużej Rodziny w żadnym miejscu nie wskazuje, aby przyznanie Kart rodzicowi (rodzicom) lub małżonkowi rodzica, którzy mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci, uzależnione było od tego, czy dzieci te były w rodzinie jednocześnie.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2021, 9:29

Małżonkiem jest od stycznia 2021 r. a 3 dzieci ju jest dorosłych , więc nie mieli wspólnie na wychowaniu przynajmniej troje dzieci jedynie matka.
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2021, 9:59

JW. Nie ma znaczenia kiedy małżeństwo zostało zawarte. Zgodnie z Ustawą należy mu się Karta za sam fakt pozostawania w związku małżeńskim z "rodzicem 3+".

Traci prawo jedynie w przypadku rozwodu.
Stażysta
Od: 31 gru 2020, 12:43
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x