Czy napewno dysproporcja czy jednak przyznać dodatek? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 lut 2018, 14:34

Klientka ma przyznany dodatek mieszkaniowy do końca lutego 2018r. Na początku lutego złożyła nowy wniosek przedstawiając dochody za listopad, grudzień i styczeń. Do ośrodka dotarły informacje, że ta Pani dostała odszkodowanie za śmierć męża w wysokości kilkunastu tysięcy euro. Pracownik na wywiadzie ustalił, że faktycznie Pani dostała pieniądze z zagranicy. Klientka tłumaczy, że nie wie właściwie co to za pieniądze, bo decyzje są w języku angielskim i holenderskim. Ponadto jest świadoma tego, że ja powinnam liczyć jej dochód od listopada do stycznia a te pieniądze rzekomo dostała dopiero w lutym jeden dzień po tym jak złożyła u mnie nowy wniosek. Z decyzji, którą dostała wynika, że jest to wyrównanie renty rodzinnej z zagranicy od grudnia 2016 i teraz Pani będzie dostawała co miesiąc ponad tysiąc euro.
Jak podejść do sprawy, skoro decyzja jest jeszcze nie wydana i dodatek będzie przyznany (lub nie) od marca a powinnam wg ustawy liczyć dochody za 3 miesiące poprzedzające złożenie wniosku?
Nanusia
Praktykant
Od: 22 sty 2018, 14:13
Zajmuję się: PS/DM/DE?KDR

Napisano: 22 lut 2018, 21:01

Sprawa nietypowa i nie ma dobrego rozwiązania (co widać po podpowiedziach ;) ).

Myślę tak: jeśli ten wywiad był do celów dodatku mieszkaniowego i ustalił ten dochód, to wypada uznać wynik i odmówić dodatku, jeśli zaś związek wywiadu z dodatkiem był przypadkowy, to proponuję dać dodatek.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 9:39

No cóż, gdybyśmy się nie dowiedzieli o tych kilkunastu tysiącach €, wszystko byłoby proste. ;) Przyznajemy dodatek, jest uczciwie, bo € wpłynęły w lutym, a chodzi nam o dochody za XI, XII, I.
Ale "niestety", mieliśmy to szczęście i dowiedzieliśmy się. Był wywiad. No i cóż, tak racjonalnie i uczciwie - czy powinniśmy dopłacać do mieszkania komuś, kto ma na koncie 40 lub więcej tysięcy złotych? Moim zdaniem są to środki wystarczające do tego, żeby nie musieć wyciągać rękę do państwa.

Inna sprawa to treść uzasadnienia odmowy (trzeba się trochę postarać) i potencjalne odwołanie do SKO - spore szanse, że SKO uchyli naszą decyzję odmowną.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 11:42

Sprawa wyjaśniła się sama...poprosiłam Panią o wyciąg bankowy i okazało się, że wpływy miała jeszcze w styczniu... także pisząc pierwsze oświadczenie już skłamała.
Nanusia
Praktykant
Od: 22 sty 2018, 14:13
Zajmuję się: PS/DM/DE?KDR

Napisano: 23 lut 2018, 11:51

Perfidny oszust. Z pałą takich gonić. ;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x