czy nowa umowa? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 sie 2012, 23:33

Zwracam się do Państwa z pytaniem. Wychodzą niebawem za mąż i zamieszkam z mężem. Mam babcię w DPSie i podpisaną umowę na dofinansowanie (kwotą powyżej 300% z wynagrodzenia). Po ślubie i zamieszkaniu będzie brany nasz dochód ogółem do wyliczenia odpłatności. I oboje będziemy poddani wywiadowi alimentacyjnemu, czy dobrze rozumiem?

I tu pojawia się moje drugie pytanie - bęziemy mieszkali w mieszkaniu kupionym nam przez teściów,a ponadto mąż ma oszczędności rzędu 60 tys. zł, które zgromadził z pracy zarobkowej. Czy ten fakt będzie w jakikolwiek sposób rzutował na odpłatność za DPS?
~ANna

Napisano: 07 sie 2012, 14:44

Jeżeli nie będziecie mieli rozdzielności majątkowej to tak.
~ mikka

Napisano: 07 sie 2012, 20:58

Dziękuję za odpowiedź.
A proszę mi jeszcze podpowiedzieć, czy w wypadku, gdy nie będziemy mieli rozdzielności majątkowej (jak to generalnie jest w małżeństwach), to co z kawalerskimi oszczędnościami męża? Czy będą uznane jako majątek, którym można pokryć odpłatność za moją babcię, i czy będą podstawą do zasądzenia wyższej odpłatności?

Z góry dziękuję za pomoc!
~ANna

Napisano: 10 sie 2012, 9:54

Co za głupoty wypisujecie, odpłatność równa się zadeklarowanej kwocie ze strony rodziny na którą gmina z tą rodziną spisuje umowę cywilno-prawną. I nie ważne że ktoś wyszedł za mąż czy są jakieś środki na koncie których nie bylo itp. Stać mnie na 500 płacę 500 a umowa też nie jest wieczna, zmienia mi się sytuacja, np. mąż traci pracę - piszę do gminy że na te 500 mnie już nie stać. Jak nie zmienią mi umowy i przestanę płacić czy będę płacić np. 300 to muszą za mnie wnieść opłatę zastępczą. Jeżeli mam faktycznie mniejszy dochód to nigdy nie będą w stanie jej ode mnie odzyskać. A swoją drogą najlepiej mają ci co potrafią udowodnić że nie stać ich na opłaty za bliskiego w dpsie bo coś tam i coś tam i coś tam. Wierzcie mi, są specjaliści - no z czego? pytają. Gmina musi bulić wszystko.
~mańka

Napisano: 13 sie 2012, 22:18

czy ktoś będzie tak uprzejmy i podpowie, czy oszczędności kawalerskie mojego męża (na koncie 60 tys zł) po naszym ślubie będą miały wpływ na wysokość kwoty jaką płacę na babcię w DPS na podstawie umowy? Czy będzie ona ustalana wyłącznie w oparciu o nasz wspólny dochód?
~ANna

Napisano: 13 sie 2012, 22:36

po co się przyznawać
~e

Napisano: 13 sie 2012, 23:52

wypełnia się oświadczenie majątkowe, i trzeba zeznawać prawdę. Proszę o odpowiedź.
~ANna

Napisano: 14 sie 2012, 9:01

Ta prawda to tylko teoria. Jak twoje bogactwq nikogo w oczy nie kole to nikt dochodził nie będzie.
~mańka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x