Czy opieka społeczną może odmówić pomocy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 paź 2022, 15:39

Osobie na zasiłku stałym, której te środki nie wystarczaja na życie, i co wtedy taka osoba może zrobić? Przepraszam, ale nie wiem jak to rzeczywistosci wygląda a ludzie piszą w internecie różne, straszne rzeczy. Przecież odmówienie takiej osobie pomocy to wydanie jej na śmierć głodową.
Peach
Praktykant
Od: 25 kwie 2022, 16:53
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 paź 2022, 20:22

Jak to mówią: OPIEKA to się kurczaka w piekarniku.... :roll: pomoc społeczna, ludzie.

Można odmówić, bo - pomoc społeczna - ma pomóc osobie w jej działaniach itp. Nie być jedynym źródłem utrzymania, ale wszystko zależy od danego przypadku.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 07 paź 2022, 21:28

Z tego co się dowiedziałam z internetu, klient opieki nie może mieć innych dochodów ani nawet oszczędności, a trudno pomoc osobie w indywidualnych działaniach, skoro ona jest niezdolna do pracy To znaczy nie może mieć dochodów powyżej kryterium.
Peach
Praktykant
Od: 25 kwie 2022, 16:53

Napisano: 10 paź 2022, 7:53

ta osoba ma zasiłek stały, ubezpieczenie zdrowotne, pewnie jeszcze gorący posiłek. cóż można więcej? u nas zasiłki celowe przyznajemy raz na trzy miesiące i to w marnej kwocie, bo gmina nie ma kasy.
Powinna jeszcze pomóc tej osobie rodzina.
Nie ma prawa do renty? emerytury? nie pracowała ta osoba?
A śmierć głodowa to będzie nam groziła wszystkim.
Ale odpowiedzialność za taki stan nie leży po stronie POMOCY społecznej, ale naszego nieudolnego rządu.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x