40 - bardzo pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 paź 2022, 18:33

Mam taki przypadek...Pan ma coś w rodzaju gospodarstwa agroturystycznego, przyjmuje tam Ukraińców, jedni wyjeżdżają inni przyjeżdżają...składa masę wniosków...mam teraz do rozpatrzenia wniosek gdzie wnioskuje o zwrot kosztów za dwie panie dla jednej od 11 maja dla drugiej od 2 czerwca, obie mają przerwę w pobycie u tego Pana od 26 czerwca do 3 lipca a status UKR nadany dopiero 9 sierpnia. Jest to zarazem ich ostatni dzień pobytu u tego Pana pod tym adresem.
Co z tym fantem zrobić?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 07 paź 2022, 8:12

Pozostawić bez rozpoznania i to jeszcze z dwóch powodów.

Zgodnie z art. 8 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 8 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2022.1383), której przepisy weszły w życie w dniu 01 lipca 2022 r., stanowi, że:
2. Wniosek o świadczenie pieniężne, o którym mowa w art. 13 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, obejmujący okres, w którym zapewniano zakwaterowanie i wyżywienie obywatelowi Ukrainy do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, składa się w terminie do dnia 31 lipca 2022 r.
3. Wnioski złożone z uchybieniem terminów, o których mowa w ust. 1 i 2, pozostawia się bez rozpoznania.

Zgodnie z art. 13 ust. 1e i 1f ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz.U. z 2022 r., poz. 583 z późn. zm.), stanowi, ze:
1e. Wniosek o świadczenie pieniężne składa się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem.
1f. Wniosek o świadczenie pieniężne złożony z uchybieniem terminu, o którym mowa w ust. 1e, pozostawia się bez rozpoznania.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 07 paź 2022, 13:17

Przepraszam, nie napisałam do końca stanu faktycznego, te panie wróciły pod ten adres i od 4 lipca przebywały tam do 9 sierpnia.
Myślałam o nich i doszłam do takich wniosków...tylko nie wiem czy właściwych
1. na nadanie pesel mają 90 dni od przekroczenia granicy ... jedna z nich przekroczyła 11 maja więc 90 dni upływa 8 sierpnia czyli PESEL nadany po terminie (9 sierpnia), druga przekroczyła granicę 2 czerwca więc termin na nadanie pesel upływa 30 sierpnia więc tu jest ok
2. jeżeli jest nadany nr pesel to przyjmujący może wystąpić o świadczenie...czyli może na tę, która przekroczyła 2 czerwca (wniosek składa do 9 sierpnia czyli do dnia w którym został nadany nr pesel)
3. wniosek wysłany pocztą 8 września czyli ten termin miesięczny został zachowany
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 26 paź 2022, 7:03

Witam, mamy taką sytuację osoba złożyła wniosek pierwszy raz 13 września, na osoby, które przebywały od 26 lipca do 7 sierpnia, kolejna osoba od 7 sierpnia do 31 sierpnia (granica przekroczona 7.08) i dwie osoby od 14 lipca do 21 lipca (przekroczenie granicy 10 lipca). Według mnie świadczenie przysługuje za okres od 7.08 do 31.08, za pozostałe okresy w lipcu świadczenie nie przysługuje, proszę mnie uświadomić czy mam rację?
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2022, 8:04

Świadczenie nie przysługuje za żaden okres (także za ten sierpniowy) ponieważ minął już miesiąc od ostatniego dnia okresu wskazanego na wniosku:
Zgodnie z art. 13 ust. 1e i 1f ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz.U. z 2022 r., poz. 583 z późn. zm.), stanowi, ze:
1e. Wniosek o świadczenie pieniężne składa się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem.
1f. Wniosek o świadczenie pieniężne złożony z uchybieniem terminu, o którym mowa w ust. 1e, pozostawia się bez rozpoznania.
Marcin
Praktykant
Od: 18 gru 2008, 12:09
Zajmuję się: Wszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x