Czy OPSy zauważyły że stosowanie paragrafu 098 w OPS a 235 i 236 w UG jest błędne??? - Księgowość

Strona 3 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 06 mar 2014, 23:11

Należy nazwać sprawę po imieniu: franek nie potrafi logicznie myśleć czego wielokrotnie dawał dowody. Jak można z cytowanego przepisu wyciągnąć wniosek:
\"klasyfikacja OPS-u i Urzędu nie może być taka sama dla FA \"?

Napisano:
1.Kwoty o których mowa w ust. 4 powinny być w takiej samej wysokości i w takich samych podziałkach.

2.Dla funduszu alimentacyjnego zrobiono wyjątek : nie ma wymagania by \"kwoty były w tej samej wysokości\" przy równoczesnym wymaganiu by sprawozdanie rb-27S OWW zawierało kwotę dochodów należną OWW.

Z powyższego wynika, że kwota potrącenia musi być większa lub równa kwocie wykazywanej w RB-27S, natomiast podziałki powinny być takie same.

Jeżeli np. dochody wykonane ZZ FA = 1000 to przy podziale 60/20/20

OWW Rb-27ZZ dochody wykonane FA= 1000
Potrącenia FA =400

OWW Rb-27S dochody wykonane FA=200

~BDMB

Napisano: 08 mar 2014, 11:00

...nielogiczne w latach minionych było, a nawet naruszało to zasady gospodarki budżetowej, aby inna klasyfikacja występowaław jednostce realizującej a inna w organie.

Teraz sprawa jest załatwiona....
~TW

Napisano: 08 mar 2014, 12:55

jeżeli rio katowice to potwierdzi to przeksiegowanie nalezności bedzie strasznie syzyfową pracą, no ale cóż jak trzeba to trzeba
~kic13

Napisano: 09 mar 2014, 22:11

RIO Katowice to o ile pamietam zamieszkali w zadaniach zleconych jak diabli.... Spróbuj zadzwonić do MF
~TW

Napisano: 10 mar 2014, 9:39

TW chyba \"zamieszali\", jak już się tak czepiasz wszystkiego, to sprawdzaj sobie pisownię :-)
~gumi

Napisano: 10 mar 2014, 9:45

gumi litości, to nie jest wypracowanie z polskiego
~kic13

Napisano: 10 mar 2014, 9:55

OK, KIC13, TW cały czas oskarża księgowe, że źle robią, że wszystko mamy błędne, itp. ale tak serio, to ja wolę mieć tak jak mam, przeżyć kontrole z RIO i NIK-u i mieć dobrze. A jak bym się stosowała do jego zasad, to dawno by mi w protokole nasmarowali epopeję o moich niedociągnięciach. Więc wolę mieć po swojemu i nie użerać się z tłumaczeniem przed kontrolami. A poza tym jeżeli RIO twierdzi, że mam wszystko w porządku, to nie mam prawa sądzić, ze jest źle, ponieważ to oni głownie mnie kontrolują. A najważniejsze to to, że umiem obronić wszystkie moje księgowania, więc na pewno nie poddam się wątpliwościom, które sieje TW.
~gumi

Napisano: 10 mar 2014, 10:24

...lepiej robić co każą niż to co się powinno...

Zacznij jednak czytać ustawę o rachunkowości i rozporządzenie ws.planów kont i spróbuj odpowiedzieć sobie na pytanie:

Czy w art 35b ustęp 2,3,4 ustawy o rachunkowości zdefiniowano w jakie koszty ma iśc odpis aktualizujący?

Czy po ksiegowaniu,o którymmowa powyżej odpis wchodzi w koszty?

A czy jeśli nie wchodzi to czy prawidłowomasz rachunek wyników i rzetelne masz sprawozdanie?

Czy wrozporządzeniu o planach kont istnieje zapis o księgowaniu należności i zobowiązań i odpisów od nich dokonywanych metodą o której pisze się powyżej?

JAKO DUŻA DZIEWCZYNKA ZROZUMIESZ WRESZCIE JAK DUŻO MUSISZ JESZCZE NAD TYM CO ROBISZ POMYŚLEĆ....

UMIECIE MYŚLEĆ KSIĘGOWE Z OPS-ÓW?

~TW

Napisano: 10 mar 2014, 10:42

a kto napisał, że ja księguję FA w odpisy aktualizujące? Poza tym, mam już trochę doświadczenia w księgowości, nie tylko w OPS-ie, także w firmie produkcyjnej, więc nie dyskutuj ze mną. I to jest ostatnia rzecz, którą do Ciebie napisałam. Jeśli ktoś Ciebie słucha, to niech słucha, jego sprawa. ja na pewno nie będę, i moje księgowania moja sprawa. Ja za nie odpowiadam, nie Ty.
~gumi

Napisano: 10 mar 2014, 10:49

Zacznij jednak czytać ustawę o rachunkowości i rozporządzenie ws.planów kont i spróbuj odpowiedzieć sobie na pytanie:

Czy w art 35b ustęp 2,3,4 ustawy o rachunkowości zdefiniowano w jakie koszty ma iśc odpis aktualizujący?

Czy po ksiegowaniu,o którymmowa powyżej odpis wchodzi w koszty?

A czy jeśli nie wchodzi to czy prawidłowomasz rachunek wyników i rzetelne masz sprawozdanie?

Czy wrozporządzeniu o planach kont istnieje zapis o księgowaniu należności i zobowiązań i odpisów od nich dokonywanych metodą o której pisze się powyżej?
~TW

Strona 3 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x