nie ma u nas takich osob co powinnam im zasilek dla opiekunow wyplacic wiec szo jest jak by po staremu..wlasnie nie che jakiegos bledu popelnic bo rozne rzeczy na forum czytalam..kazdy ma jakies watpliowsci
zabralismy jedej sobie sw piel i kazalismy sie o szo ubiegac ale ta osoba ba obow krus i pracuje w gosp.....dostala na szo odmowe.....mam 3 osoby co pobieraja szo...
mam 4 osoby:
nikt wczesniej nie pobieral sw piel i pobieraja szo: od 01.03.2014 r. do nadal lub od 01.06.2013 r. - teraz mial odmowe bo dochod przekroczyl lub od 01.07.2013 r do nadal........czy ktos sie kwalifikuje do wyplaty zasilku dla opiekuna???
jesli nikomu nie wygasla decyzja na SP z mocy prawa 1.07.2013 roku do o zdo nie ma mowy....rolnik jesli oplaca obowiazkowy KRUS ale zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa co poswiadczy oswiadczeniem i dodatkowo zrezygnuje z zatrudnienia poza rolnictwem - moze skutecznie ubiegac sie o szo( jesli spelnia kryterium dochodowe), jesli nie mial zatrudnienia,z ktorego zrezygnowal to musi czekac do 1.01.2015 aby wystarczylo mu nie podejmowanie zatrudnienia
byla teraz u mnie pani ktora kiedys miala wlasna dzial gosp...teraz ma obow krus i pracuje w gosp..ma jakies zwierzeta...chciala ubiegac sie o szo.......nie wiem jak jej sytuacje dopasowac do aktualnych przepisow....