czy placicie 200zł w styczniu czy z wyrównanie w lutym? - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 10    [ Posty: 93 ]

Napisano: 09 sty 2014, 13:56

Kochana Elu, we wszczęciu postępowania musisz wskazać czas na zapoznanie się z aktami. jeżeli wskażesz 2 dni to ok, nie musisz czekać 7. Wydaje mi się jednak, słoneczko, buziaczku, że kultura jak i obyczaj nakazywałby przez grzeczność dawać termin 7 dniowy.
Nigdzie w KPA nie jest wskazany termin na zapoznanie się z aktami przy wszczęciu, ale zwyczajowo jest przyjęte te 7 dni.
~Elmer

Napisano: 09 sty 2014, 13:59

Zgadzam się z Elmerem:)
~Olga

Napisano: 09 sty 2014, 14:01

no ale te dwa dni to chyba dajecie od dnia otrzymania zawiadomienia, co?:) czyli jak kogos nie ma w domu i nie odbierze awizowanego listu to i tak trzeba czekac duuuzo dluzej niz dwa dni;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2014, 14:02

Zapoznać sie z aktami strona może kiedy tylko chce i mam obowiazek jej to umozliwić, a nie ograniczac stronę w tym zakresie jakimis kolejnymi bezprawnymi terminami.
Oczywiście tez strona bedzie mogła złożyc odwołanie od mojej decyzji przyznajacej jej 200 zł i tam podnosic wszelkie zarzuty co do mojego postepowania i wowczac organ odwoławczy zbada sprawe.
Twoje \"zwyczaje\" mnie elemer mało obchodza, zwłaszcza jak zarzucasz mi nieznajomość kpa, którego jak widac to ty nie znasz
~ela

Napisano: 09 sty 2014, 14:06

Te wasze terminy na zapoznanie sie z aktami sprawy to nie wiecej jak radosna twórczosc pseudoekspertów typu elmer, ktorą niestety wielu bezmyslnie powiela, bo tak ktos kiedys powiedział.
Takie bzdury tylko powodują niepotrzebna przewlekłosc prostego postepowania administracyjnego, a jak strona sobie zazyczy zapoznac sie z aktami sprawy to moze to zrobic zawsze, nawet po wydaniu decyzji w jej sprawie, przed wydaniem decyzji, w trakcie wydawania decyzji itd. i skonczie z tym bzdurnym wyznaczaniem jej jakisc dziwnych terminów na to.
~ela

Napisano: 09 sty 2014, 14:11

Ela, żabciu, kompromitujesz się tym wpisem. Nie masz kompletnie pojęcia o kpa. Musisz stronie umożliwić zapoznanie się z aktami przed wydaniem decyzji a nie w dowolnym czasie.
Idąc twoim tokiem rozumowania, to można by jednocześnie wysłać w jednej kopercie i wszczęcie i decyzję.

Z zarzutów kontroli (dostępne na internecie):
\" W 2010 roku przeprowadzono 31 postępowań administracyjnych, które szczegółowo sprawdzono. Poddane kontroli postępowania administracyjne wykazały, iż organ nie zapewniał stronom czynnego udziału w poszczególnych stadiach postępowania. Nie informowano stron o wszystkich podejmowanych przez organ czynnościach w ramach postępowania dowodowego, nie umożliwiano zapoznania się z materiałem zgromadzonym w toku tego postępowania, a nawet nie dokonywano ustalenia kręgu osób posiadających w danej sprawie przymiot strony. Powyższymi uchybieniami organ dopuścił się rażącego uchybienia naczelnej zasady wyrażonej w artykule 10 kodeksu postępowania administracyjnego – czynnego udziału strony w postępowaniu\"
...
\"Zauważyć należy, że zgodnie z art. 10 Kpa organ administracji publicznej jest zobowiązany do zapewnienia stronom czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów i zgłoszonych żądań\".

Można tego wiele znaleźć.
Przykro mi czytać twoje wpisy. Ewa, maja, piotruś, xyz zjedzą cię za takie podstawowe błędy. Już widzę przed oczyma ich inwektywy o nieukach itp.
~Elmer

Napisano: 09 sty 2014, 14:16

Prosta procedura :
1. zawiadomienie o wszczeciu postepowania zwykłym pismem i bez zadnych bzdurnych terminów na zapoznanie sie z aktami sprawy (niektórzy sobie nawet daruja to zawiadomienie o wszczeciu ale to juz ich sprawa jak nie stosuja art. 61 kpa - raczej sie nikt na to nie poskarzy)
2. decyzja rozstrzygajaca sprawe z art. 108 albo lepiej nawet 130 par. 4 kpa w podstawie prawnej.
3. wypłata świadczenia.

Powodzenia w bezkrytycznym słuchaniu pseudoekspertów typu elmer
~ela

Napisano: 09 sty 2014, 14:19

Widze ze elmer postanowił dalej ośmieszac się...
A gdzie ja niby nie zapewniam stronie udziału w postepowaniu? To ze nie podaje bzdurnego terminu na zapoznanie sie z aktami sprawy jest moim uchybieniem? Alez ja ja nawet informuje w zawiadomieniu o wszczeciu ze kiedy tylko chce moze zapoznac sie z zktami sprawy, w dowolnym czasie i nie ograniczam jej zadnymi terminami.
Ogarnij sie człowieku bo pograzasz sie w wypisywanych bzdurach
~ela

Napisano: 09 sty 2014, 14:20

ojej...
1. zwykłe pismo, bez potwierdzenia odbioru.... Ciekawe skąd w takim wypadku wiesz, że zostało odebrane, kiedy zostało odebrane. Tym samym nie wiesz kiedy nastąpiło wszczęcie.
Wiesz co, daruj sobie wysyłania takich świstków.
To nawet nie jest zarzut z 10 kpa.
~Elmer

Napisano: 09 sty 2014, 14:20

Czynny udział strony w postępowaniu - pierwsza rzecz jakiej czepia się kolegium jak chce dać decyzję do ponownego rozpatrzenia a nie ma się czego czepić :)
~ludek

Strona 4 z 10    [ Posty: 93 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x