Facet był zobowiązany wyrokiem sądu od 2014 r. do płacenia alimentów na dziecko X. Matka pobierała wszystko na to dziecko X FA, ŚR i 500+ do końca okresu zasiłkowego 2016/2017 bo później jej odebrali władzę rodzicielską. Od marca 2018 r. facet ma przywrócone prawa rodzicielskie, dziecko ma z nim przebywać oraz ma zabezpieczenie alimentacyjne na okres trwania rozprawy o alimenty (wszystko prawomocne i wykonalne) Złożył wniosek na dziecko X. Pan ma stały dochód od 2015 r. i z samego dochodu z pracy się łapie się na SR, ale matka w 2016 r. pobrała za cały rok FA na to dziecko X. Jak doliczę dochody z FA za 2016 r. (bo to dochód dziecka) to facet już ma przekroczenie. Gadałem z koleżanką z FA i mówiła że facet płacił komornikowi (bo ma wpłaty) wraz z zaległościami w 2016 r. Czy jak facet udokumentuje zaświadczenie od komornika, że w 2016 r. ściągnął mu to co zostało wypłacone z FA za 2016 r.(oczywiście nie interesują mnie zaległości) to mogę mu wtedy tego nie wliczać ??
dochod z fa za 2016 dziecku liczysz a ojcu od jego dochodu za rok 2016 odejmujesz wszystkie alimenty jakie zaplacil w 2016 roku (zalegle tez,jesli placil i zalegle).
no watpliwosci co do tego ile facet zaplacil alimentow a ile kosztow komorniczych to trzeba rozwiac ale zasadniczo to on placil alimenty plus koszty komornicze i odsetki
Mam zaświadczenie od komornika, z którego wynika, że facet 400,00 zł miał ściągnięte na bieżąco w 2016 r. a pozostałe 8000,00 zł poszły na zaległości z poprzednich lat i odsetki. Dalej byście odliczyli facetowi całe FA pobrane przez kobietę ? Czy tylko te 400,00 zł ?? Mam dylemat bo jak mu wliczę 4400,00 zł (pomniejszone o te 400,00 zł) to ma odmowę, a jak odliczę całe 4800,00 zł to facet dostanie pełne zasiłki. Może macie jakieś orzecznictwo w tym temacie ?