Witam
Proszę powiedzieć, czy rejestrują Państwo w jakiś określony sposób dokumenty składane w sprawie przez petenta.
Może taka rejestracja tychże dokumentów wynika z przepisów (jaki to przepis).
Sytuacja wygląda następująco - przychodzę do MOPS składam wniosek o śp, a wraz z wnioskiem składam dodatkowo oświadczenie o rezygnacji z zasiłku oraz Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności oraz inne istotne w tym np. pismo przewodnie w tej sprawie. Pracownik MOPS odbiera ode mnie te dokumenty i co dalej się dziej ?
Czy pracownik "księguje" te wszystkie złożone przeze mnie dokumenty w jakimś arkuszu i zakłada teczkę dla tej sprawy ?
Pytam ponieważ zdarzyło się, że zagubił się oryginał aktu małżeństwa złożony wraz z wnioskiem o śp - zostawiony był w MOPS oryginał, gdyż ksero akurat było niesprawne.
teraz jak przyszło nam odebrać ten oryginał aktu małżeństwa to otrzymaliśmy stanowczy komunikat od pracownika MOPS iż żadnego aktu małżeństwa organ nie przyjmował.
Ja mam pewność, że był złożony wraz z innymi dokumentami, a MOPS twierdzi, że nie ma wśród dokumentów tego aktu, więc na pewno nie został złożony.
Proszę mnie uświadomić jak pracownik postępuje, gdy zostają złożone w jego obecności i na jego ręce określone i potrzebne do rozpoznania sprawy dokumenty.
Czy jakoś rejestruje / zapisuje je "na stan" do danej sprawy ?