"Zarejestrowanie" złożonych dokumentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 13 mar 2018, 16:29

Witam
Proszę powiedzieć, czy rejestrują Państwo w jakiś określony sposób dokumenty składane w sprawie przez petenta.
Może taka rejestracja tychże dokumentów wynika z przepisów (jaki to przepis).
Sytuacja wygląda następująco - przychodzę do MOPS składam wniosek o śp, a wraz z wnioskiem składam dodatkowo oświadczenie o rezygnacji z zasiłku oraz Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności oraz inne istotne w tym np. pismo przewodnie w tej sprawie. Pracownik MOPS odbiera ode mnie te dokumenty i co dalej się dziej ?
Czy pracownik "księguje" te wszystkie złożone przeze mnie dokumenty w jakimś arkuszu i zakłada teczkę dla tej sprawy ?

Pytam ponieważ zdarzyło się, że zagubił się oryginał aktu małżeństwa złożony wraz z wnioskiem o śp - zostawiony był w MOPS oryginał, gdyż ksero akurat było niesprawne.
teraz jak przyszło nam odebrać ten oryginał aktu małżeństwa to otrzymaliśmy stanowczy komunikat od pracownika MOPS iż żadnego aktu małżeństwa organ nie przyjmował.
Ja mam pewność, że był złożony wraz z innymi dokumentami, a MOPS twierdzi, że nie ma wśród dokumentów tego aktu, więc na pewno nie został złożony.
Proszę mnie uświadomić jak pracownik postępuje, gdy zostają złożone w jego obecności i na jego ręce określone i potrzebne do rozpoznania sprawy dokumenty.
Czy jakoś rejestruje / zapisuje je "na stan" do danej sprawy ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 14 mar 2018, 8:55

ja jak przynosi klient mi dokumenty to wpisuje do "Spisu Spraw" założony mam do każdego świadczenia... a jak już rozpatruje wniosek to albo zakładam nową teczkę (jeśli klient nowy) albo dokładam do starej (jeśli wcześniej juz pobierała)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 14 mar 2018, 9:01

We wniosku na ostatniej stronie jest miejsce gdzie wpisuje się dokumenty załączone do wniosku. Wpisałaś tam akt małżeństwa? Poza tym nie ma potrzeby dołączania ww dokumentu bo mamy empatię
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2018, 16:21

6i9 pisze:We wniosku na ostatniej stronie jest miejsce gdzie wpisuje się dokumenty załączone do wniosku. Wpisałaś tam akt małżeństwa? Poza tym nie ma potrzeby dołączania ww dokumentu bo mamy empatię
To mam rozumieć, że jeśli ów akt małżeństwa został przez nas złożony ale nie został wpisany jako załącznik we wniosku o ŚP to miał prawo zaginąć lub mógł zostać wyrzucony do kosza przez pracownika OPS ?
Czy są jakieś standardy działania pracownika OPS przy przyjmowaniu dokumentów od klienta ?
Pracownik dostaje ode mnie wniosek i 3 dodatkowo wymagane dokumenty oraz 2 dokumenty jako dodatkowe dowody w sprawie, które mogą mieć wpływ na wydanie decyzji w sprawie.
Pewnie macie Państwo jakieś określone tryby działania -jest komplet dokumentów, rejestrujecie je wszystkie gdyż są dowodami w sprawie i następnie z ich uwzględnieniem rozstrzygacie daną sprawę - no nie wyobrażam sobie, że ze złożonych dokumentów / dowodów w sprawie korzystacie wybiórczo np. ten dowód nam pasuje do mającego nastąpić rozstrzygnięcia, więc bierzemy go pod uwagę, natomiast pozostałe wyrzucamy do kosza i ślad po nich ginie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2018, 13:26

Czy boicie się odpowiedzieć, aby nie pogrążyć kolegów lub koleżanek, czy może może panuje "wolna amerykanka" w działaniu OPS ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2018, 13:48

To mam rozumieć, że jeśli ów akt małżeństwa został przez nas złożony ale nie został wpisany jako załącznik we wniosku o ŚP to miał prawo zaginąć lub mógł zostać wyrzucony do kosza przez pracownika OPS ?
Skoro nie był wpisany jako załącznik to w jaki sposób udowodnisz że był dołączony do wniosku? Słowo Twoje przeciw słowu urzędnika. Kto mówi prawdę? Nie wiem :?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2018, 13:58

Przecież tu nie chodzi o słowo przeciwko słowu, tylko o tryb działania
Jeśli ktoś przynosi wymagane przez urzędnika dokumenty to te dokumenty winny być w urzędzie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2018, 14:02

Więc jak teraz udowodnisz, że doniosłeś dany dokument skoro nie jest wpisany w załącznikach? Ty mówisz, że dołączyłeś do wniosku OPS mówi że nie. Kto mówi prawdę? :roll:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2018, 14:07

Dlatego pytam Was, czy pracownik OPS zobowiązany jest wprowadzić na ewidencję dostarczone przez petenta dokumenty / dowody w sprawie nawet (a może przede wszystkim wtedy) gdy petent nie uczynił tego sam zaznaczając, iż składa takie czy inne załączniki w sprawie
Czy prowadzicie ewidencję załączników złożonych przez petenta do danej sprawy
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2018, 14:13

Nie prowadzimy ewidencji załączników
6i9
Awatar użytkownika