czy przyjmujcie zwroty NP przed wydaniem decyzji o nienależnie pobranych ?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 mar 2014, 12:02

W przypadku gdy osoba chce wpłacić przed wydaniem decyzji o NP i zwrocie a tym samym zapobiec narastaniu odsetek my pozwalamy na to naszym klientom. I tak tez robią co niektórzy.

Ale nie zgadza się z tym mój kierownik, uzasadniającym tym, że zwrot jest wczesniej a decyzja poniej i tak nie może być.
Ja w takiej decyzji zaznaczam, ze pieniadze zostały już zwrócone ale decyzje i tak trzeba wystawić prawda.
~oliko

Napisano: 13 mar 2014, 12:04

Oczywiście, że przyjmujemy, a w uzasadnieniu decyzji piszemy, że zaległość została uregulowana w dniu....
~Sia

Napisano: 13 mar 2014, 12:06

w przypadku wpłaty całego zobowiązania kończysz na procedurze wydania decyzji o np, nie wszczynasz procedury dot. zwrotu. jeśli wszczęłaś procedure dot. już zwrotu ustalonych wcześniej np to umarzasz postępowanie jesli strona wpłaci przed wydaniem dec. o zwrocie a po wydaniu dec. o np.
~ala

Napisano: 13 mar 2014, 12:06

oo właśnie taki sam mam problem
dzis o nim pisalam
czyli wydajecie decyzje żądajaca zwrotu , ale w uzsadanieniu ? piszecie ze dokoano zwrotu w dniu ?
a co jezeli oosba zwrocila ale bez odsetek
~WANILIJKA

Napisano: 13 mar 2014, 12:08

nie ma zwrotu bez odsetek. każda wpłata musi być proporcjonalnie rozliczona.
~ala

Napisano: 13 mar 2014, 12:08

super ja robię btak samo ale P. Kierownik uwaza ze kontrola się przyczepi tego, bo na jakiej podstawie ja przyjmuje wpłaty skoro nie ma jeszcze decyzji.
przed decyzją o NP wysyłamy zawsze zawiadomienie o wszczęciu
~oliko

Napisano: 13 mar 2014, 12:09

no ale z drugie strony jak Pani wpłąci na konto GOPS to jka mozesz odmowic przyjecia wpłaty
cieszmy sie ze chca zawrocic
~WANILIJKA

Napisano: 13 mar 2014, 12:11

dokładnie nie mozesz odmówić. a strona się tym chroni, bo nie cche żeby narastały jej odsetki, strona dba o swój interes.
~ala

Napisano: 13 mar 2014, 12:14

dzięki za odzew , już mam stuprocentrową pewnosć ze dobrze robimy :)
~oliko

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x