rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 mar 2014, 12:10

Witam,
obecnie skończył mi się zasiłek macierzyński, teraz będę na urlopie wychowawczym, mam umowę o pracę. Mąż pracuje na umowę o pracę również. Składaliśmy wniosek o rodzinne w 2013 roku ale przekroczyliśmy tą stawkę minimalną o 6 zł.. teraz mi się skończył macierzyński i zostaje nam tylko wypłata męża. Słyszałam o tym że można złożyć wniosek o dochodzie utraconym i wtedy jakoś odlicza się ten mój dochód utracony itd ale nie wiem o co chodiz w tym. Mąż był w gminie ale Panie powiedziały że my nie możemy tego zrobić bo ja mam umowę o pracę. Nie chcę zostawiać rocznego malucha i wracać do pracy, chyba że nie będzie innego wyjścia. Proszę o pomoc.
~Joanna

Napisano: 13 mar 2014, 12:16

dochod Pani nie będzie liczony jeżeli pracodawca udzieli bezpłatnego urlopu wychowawczego, nie musi być umowa rozwiazana, gdyby nie miala Pani umowy to nie udzieliłby Pani pracodawca urlopu wychowawczego, może mąż coś żle wytlumaczył w gminie
~- ja

Napisano: 13 mar 2014, 12:20

Możliwe w takim razie że coś przekręcił. Więc mogę składać wniosek o dochodzie utraconym?
~Joanna

Napisano: 13 mar 2014, 12:24

weź od pracodawcy zgodę na UW albo zaświadczenie o udzielonym urlopie wychowawczym i idź z tym do MOPSu. z tym dokumentem twoje dochody nie będą liczone

~- ja a od kiedy to pracodawca decyduje czy UW jest płatny czy bezpłatny?
~madzia

Napisano: 13 mar 2014, 12:24

Trzeba złożyć wniosek i dostarczyć odpowiednie dokumenty z wnioskiem. Co do u. wychowawczego to zaśw. od pracodawcy na jaki okres został udzielony i o zatrudnieniu min. 6 mies. przed urlopem oraz zaśw. z ZUS o podleganiu ubezp. społ. albo oświadczenia na ten temat plus raport tzw. RMUA z poprz. mies. Druki i informacje udzielić mają obow. pracownicy \"gminy\' od świadczeń r.
~Pitero

Napisano: 13 mar 2014, 12:26

Pani złoży wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dokumentami (w tym o udzieleniu urlopu wychowawczego), a to Panie z OPS przeliczają Pani dochód i robią utratę. Jeśli nie utracą, to zawsze może Pani się odwołać od decyzji.
~wiki

Napisano: 13 mar 2014, 12:33

szkoda że przy pierwszym dziecku nie znalazłam tego forum heh dziękuję za pomoc
~Joanna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x