czy przysługuje 300 plus ?????????????

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
Migota248
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA, ŚW
Kontakt:

czy przysługuje 300 plus ?????????????

Post autor: Migota248 »

Wnioskodawca - ojciec dzieci, rozwiedziony złożył wniosek o 300 plus. Dostarczył do wniosku wyrok o rozwodzie, z wyroku wynika, że wykonywanie władzy rodzicielskiej sąd powierza obojgu rodzicom, ustalając miejsce zamieszkania przy matce, kosztami utrzymania i wychowania obciąża oboje rodziców i zasądza od ojca na rzecz dzieci alimenty, odstępuje od uregulowania kontaktów ojca z małoletnimi dziećmi wobec przedłożonego porozumienia rodzicielskiego.
Ojciec twierdzi, że jest to opieka naprzemienna. Dla mnie to nowy przypadek, nie miałam takiego. Ale patrząc na ten wyrok to w moim mniemaniu nie jest to opieka naprzemienna. Czy przyznalibyście 300 plus?
Awatar użytkownika
Hipolita
Referent
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: czy przysługuje 300 plus ?????????????

Post autor: Hipolita »

Raczej nie, bo za chwilę przyjdzie matka, która sprawuje faktyczną opiekę i to ona powinna złozyć wniosek,miałam taki przypadek, trzeba było wydac odmowę.
Gops456
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Post autor: Gops456 »

Podpowiedzcie mi proszę, mam osobę pełnoletnią, która urodziła dziecko, uczy się jeszcze jest w liceum, ale pobiera u nas zasiłek rodzinny i 500+. Jest panną, czy wniosek o 300+ składa jej matka czy ona sama na siebie?
Monia1234
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: Monia1234 »

Gops456 pisze:Podpowiedzcie mi proszę, mam osobę pełnoletnią, która urodziła dziecko, uczy się jeszcze jest w liceum, ale pobiera u nas zasiłek rodzinny i 500+. Jest panną, czy wniosek o 300+ składa jej matka czy ona sama na siebie?

Wniosek składa matka, nawet wtedy jezeli jej córka byłaby już mężatką :D
Gops456
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Post autor: Gops456 »

Monia1234 pisze:
Gops456 pisze:Podpowiedzcie mi proszę, mam osobę pełnoletnią, która urodziła dziecko, uczy się jeszcze jest w liceum, ale pobiera u nas zasiłek rodzinny i 500+. Jest panną, czy wniosek o 300+ składa jej matka czy ona sama na siebie?

Wniosek składa matka, nawet wtedy jezeli jej córka byłaby już mężatką :D
Dziękuje bardzo. Pozdrawiam
kuba77
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: kuba77 »

Hipolita pisze:Raczej nie, bo za chwilę przyjdzie matka, która sprawuje faktyczną opiekę i to ona powinna złozyć wniosek,miałam taki przypadek, trzeba było wydac odmowę.
Ja bym polemizował. Wg mnie z rozporządzenia nie wynika, że rodzic po rozwodzie, gdy miejsce zamieszkania dziecka nie jest przy nim tylko przy drugim rodzicu, nie ma prawa do świadczenia dobry start. Jest tylko definicja dziecka, że jest to uczące się w szkole dziecko własne oraz że świadczenie przysługuje rodzicom. Chyba że się mylę-to proszę o korektę. Schody się zaczynają wtedy, gdy przyznasz temu rodzicowi, a później złoży drugi rodzic. Ale nawet wtedy nie robisz odmowy, tylko zgodnie z §30 ustalasz kto faktycznie sprawuje opiekę. Może się zdarzyć, że zwłaszcza u starszych dzieci np. 18-latków, opieka faktyczna jest nawet mimo wyroku sprawowana przez dwóch rodziców i wtedy świadczenie przysługuje temu kto pierwszy złożył wniosek.
ODPOWIEDZ