czy przysługuje dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 mar 2023, 14:18

Pani złożyła wniosek o ZR +dodatki na niepełnosprawne dziecko rocznik z 2009. Dziecko uczy się w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym. Jak przerabiałam w październiku 2021 wniosek tej Pani o ZR na okres zasiłkowy 2021/2022 to na podstawie tamtych weryfikacji w SIO MEN stwierdzam, że to dziecko było przypisane do oddziału klasa III , status ucznia - uczeń w SOSW.
Natomiast teraz jak wprowadziłam wniosek o ZR na okres zasiłkowy 2022/2023 i wykonałam weryfikację w SIO MEN w statusie ucznia jest że nie przypisano do oddziału.
Czy w związku z tym przysługuje czy nie przysługuje dodatek do ZR z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego? Czy mam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do SOSW? Tylko za bardzo nie wiem jak miałby ten wniosek wyglądać - zawnioskować o wydanie zaświadczenia czy jest uczniem SOSW i w jakiej klasie? A jeśli nie jest przypisany do klasy bo np niepełnosprawność nie pozwala by kontynuował naukę jako uczeń w klasie IV to czy pobrany dodatek do ZR z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego pobrany przez tą Panią we wrześniu 2022 jest nienależnie pobranym świadczeniem?
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 02 mar 2023, 15:16

U mnie większość nieprzypisana do oddziałów :lol: Jest uczniem, więc jest ok. Poza tym 2009 rocznik - wiadomo,że podstawówka.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 16 mar 2023, 12:58

wystąpiłam do SOSW z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych. Otrzymałam odpowiedź, że to dziecko realizuje obowiązek szkolny w formie zajęć rewalidacyjno-wychowawczych w SOSW
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem