Cześć. Mi kiedyś napisali, że mam zapłacić koszty postępowania egzekucyjnego, ale ściągnęli wtedy kasę i opłata była dużo wyższa. Napisałam wniosek o umorzenie i uwzględnili go, nie trzeba było płacić. Jak znajdę to wkleję jego treść, może Ci pomoże.
to było dosyć dawno, posprawdzaj podstawę prawną żeby była aktualna (sprawdź czy wymienione art. są dalej w mocy)
Wójt Gminy ...
..., dnia dnia 7 września 2015 r.
Naczelnik
Urzędu Skarbowego w ...
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w ... zwraca się z prośbą o umorzenie kosztów postępowania egzekucyjnego przeprowadzonego na podstawie tytułów wykonawczych wobec zobowiązanego ...., którymi zostaliśmy obciążeni na podstawie postanowienia nr EA/.... z dnia 18.08.2015 r. w kwocie 774,99 zł.
Pragniemy wyjaśnić, iż w imieniu Wójta Gminy .... to Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w ... prowadzi postępowanie wobec dłużników alimentacyjnych i w związku z powyższym jest obciążony kosztami postępowania. Motywując wniosek pragniemy powołać art. 64 e § 2 pkt 2 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (t.j. Dz.U. z 2014 r., poz. 1619 ze zm.), zgodnie z którym koszty egzekucyjne mogą być umorzone, jeżeli za umorzeniem przemawia ważny interes publiczny. Zgodnie z art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 163 ze zm.) pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości. Natomiast w art. 3 pkt 4 w/w ustawy mówi o tym, że potrzeby osób i rodzin korzystających z pomocy społecznej powinny zostać uwzględnione, jeżeli odpowiadają celom i mieszczą się w możliwościach pomocy społecznej. Ponieważ dysponujemy ograniczonymi środkami służącymi realizacji zadań pomocy społecznej pragniemy wykorzystać wszystkie możliwości obniżenia kosztów prowadzenia naszej działalności.
Jeszcze dodam, że jeśli mieliśmy małe koszty egzekucyjne (np. jakieś 12 zł) to płaciliśmy je z kosztów obsługi świadczeń (pytała w UW i można).
Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam