Czy przysluguje mi zasilek pielegnacyjny? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 mar 2015, 19:50

Witam, mam 27 lat, jestem osobą niepełnosprawną od urodzenia. Dotychczas otrzymywałam orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności czasowo. Jednak przy ostatniej komisji postanowiłam się odwołać, ponieważ pogorszył się mój stan zdrowia. Sprawa trafiła do sądu, po przebadaniu przez biegłego sąd wydał wyrok zmieniający w którym jest zapis, że przyznaje mi się umiarkowany stopień niepełnosprawności i niepełnosprawność ma charakter trwały od dnia złożenia wniosku do PZON o ustalenie stopnia (a więc od marca zeszłego roku). W orzeczeniu od którego się odwołałam był zapis, że moja niepełnosprawność istnieje od urodzenia. Czy w takim przypadku przysługuje mi zasiłek pielęgnacyjny?
Tamara88

Napisano: 23 mar 2015, 9:35

oczywiscie, jesli niepelnosprawnosc powstala przez 21 rokiem zycia ( a tak jest z tego co przeczytalem ) to ZP sie nalezy
awatar

Napisano: 23 mar 2015, 19:14

A czy czasem nie musi byc tak, ze ten umiarkowany stopien musial powstac przed 21 r.z.? Ja do tej pory mialam lekki, a dopiero od marca 2014 (26l.) mam ustalony sadownie umiarkowany.
Tamara88

Napisano: 24 mar 2015, 10:11

nie, w ustawie jest zapis ze niepełosprawność musi powstać przed 21 rokiekm życia ale nie jest wskazane w jakim stopniu, skoro miałas lekki stopień przed 21 rokiem życia to spełniasz warunki zawarte w ustawie o świadczeniach rodzinnych o przyznanie ZP , śmialo mozna składac wniosek
awatar

Napisano: 13 kwie 2015, 21:13

A czy nie powinno mi być wypłacone wyrównanie zasiłku pielęgnacyjnego od momentu złożenia wniosku do PZON o ustalenie stopnia niepełnosprawności? Byłam dzisiaj złożyć wniosek, Pani w MOPSie przyjęła wniosek i powiedziała, że mam przyjść po decyzje za około miesiąc i zostanie mi wypłacony zasiłek za IV i V 2015r. Na moje pytanie, czy w związku z tym, że się odwoływałam i prawomocny wyrok sądu otrzymałam dopiero w marcu 2015r. nie powinnam dostać wyrównania od momentu złożenia dokumentów do PZON o ustalenie stopnia, odpowiedziała, że nie, ponieważ oni wyrównanie płacą tylko wtedy jeśli wniosek o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego jest złożony do 3 miesięcy od momentu złożenia wniosku do PZON lub rozpatrywanie wniosku o zasiłek pielęgnacyjny trwa dłużej. Przyznam, że troche mnie zamurowało i poważnie zaczynam się zastanawiać, czy po otrzymaniu decyzji nie odwołać się do SKO. Czy znacie jakieś zapisy prawne, może orzeczenia sądowe lub wyroki trybunału w sprawie przyznawania i równania zasiłku pielęgnacyjnego?
Tamara88

Napisano: 14 kwie 2015, 8:25

Powinni Ci wyrównac od złożenia w powiatowym zespole jesli od wydania wyroku nie mineło 3 msc a z tego co piszesz to nie mineło.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 14:37

Tamara88-----z tego co piszesz to przysługuje Ci wyrównanie od daty złożenia wniosku na komisje lekarską( do PZON)-podstawa prawna-ustawa o świadczeniach rodzinnych- art.24 ust.2a
~o~

Napisano: 14 kwie 2015, 15:49

Reasumujac powinnas dostac duzo pieniazkow :) jak na decyzji bedzie inaczej to albo idz do kierownika osp i zapytaj dlaczego albo bedziesz musisla sie odwolac od tej decyzji
awatar

Napisano: 15 kwie 2015, 9:56

Hej Tamaro89......! :D :D :D

Jak dostaniesz decyzję to napisz jak masz przyznany zasiłek
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x