Czy przysługuje SZO na babcię?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
Czy przysługuje SZO na babcię?
Wnuczka składa wniosek o SZO na babcie. WnuczkA mieszka z tatą (syn babci) i babcia. Syn babci pobiera rentę, ma.problemy zdrowotne. Wnuczka faktycznie opiekuje się babcia. Czy przysługuje SZO?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
- Kontakt:
Re: Czy przysługuje SZO na babcię?
Dochód ok wnuczki i babci, wywiad ok jest opieka faktyczna, to nie widzę przeszkód by przyznać.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych
- Kontakt:
Miałam podobny przypadek. Wnuczek składał wniosek o szo na babcię. Mieszkał z babcią i swoją matką (córką babci, emerytką). Wywiad też był ok. Z dzieci babci żyła matka wnioskodawcy i jej brat, nie posiadają orzeczeń o niepełnosprawności. Dałam odmowę zgodnie z KRiO. Wnuczek jest krewnym w dalszej linii, niż córka i syn osoby wymagającej opieki. Wnuczek odwołał się, ale SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Dopisali też w uzasadnieniu, że nie zawsze nawet sprawowanie opieki z pełnym poświęceniem jest równoznaczne z prawem do zasiłku i nie powinien on być gratyfikacją za opiekę nad osobą bliską.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
z jakiego jestes województwa? napisałam wiadomość pryw.pat87 pisze:Miałam podobny przypadek. Wnuczek składał wniosek o szo na babcię. Mieszkał z babcią i swoją matką (córką babci, emerytką). Wywiad też był ok. Z dzieci babci żyła matka wnioskodawcy i jej brat, nie posiadają orzeczeń o niepełnosprawności. Dałam odmowę zgodnie z KRiO. Wnuczek jest krewnym w dalszej linii, niż córka i syn osoby wymagającej opieki. Wnuczek odwołał się, ale SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Dopisali też w uzasadnieniu, że nie zawsze nawet sprawowanie opieki z pełnym poświęceniem jest równoznaczne z prawem do zasiłku i nie powinien on być gratyfikacją za opiekę nad osobą bliską.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
U mnie jest tak samo... jeżeli są zdolne do opieki dzieci...wnuki zgodnie z KRIO nie mają obowiązku alimentacyjnego i nie przysługuje im SZO....tak w skrócie...uzasadnienie sko
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr 500
- Kontakt:
Kolejne bzdury do spółki z kretyńskimi decyzjami sko - każdemu na wszystko z od czapy powodów dawajcie na wszystko decyzje odmowne, a jak taki sam analfabeta w jakimś zapyziałym sko je podtrzyma, to zyjcie w przekonaniu o prawidłowości swojego rozumowania.
Kuriozum do sześcianu.
Poniżej x lat temu stan prawny jak krowie na rowie opisany ale analfabety swoje "wiedzą"
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... iadczenia/
Kuriozum do sześcianu.
Poniżej x lat temu stan prawny jak krowie na rowie opisany ale analfabety swoje "wiedzą"
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... iadczenia/
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych
- Kontakt:
woj. kujawsko - pomorskiekarolina09 pisze:z jakiego jestes województwa? napisałam wiadomość pryw.pat87 pisze:Miałam podobny przypadek. Wnuczek składał wniosek o szo na babcię. Mieszkał z babcią i swoją matką (córką babci, emerytką). Wywiad też był ok. Z dzieci babci żyła matka wnioskodawcy i jej brat, nie posiadają orzeczeń o niepełnosprawności. Dałam odmowę zgodnie z KRiO. Wnuczek jest krewnym w dalszej linii, niż córka i syn osoby wymagającej opieki. Wnuczek odwołał się, ale SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Dopisali też w uzasadnieniu, że nie zawsze nawet sprawowanie opieki z pełnym poświęceniem jest równoznaczne z prawem do zasiłku i nie powinien on być gratyfikacją za opiekę nad osobą bliską.
Oprócz Czy przysługuje SZO na babcię? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
wnioski przez empatię na wszystkie świadczenia
Pomocy - sprawocdanie: Liczba rodzin pobierających zasiłek
Czy jedziecie na Strajk do warszawy?
sprawozdanie kwartalne objaśnienia
Wzory dec. zmieniających ZDO i zasiłku pielęgnacyjnego
urlop wychowawczy a wnioskodawca
uzysk - utrata, za jaki okres NP
CZY ROBIC UZYSK DOCHODU Z PODEJĘCIA ZATRUDNIENIA
Postępowanie spadkowe trwa, gospodarstwo w trakcie podziału.
Jak w Sygnity zrobić decyzję zmieniającą ZP- nowe kwoty?
Składki do KRUS niezgodność kwot
Student za granicą - świadczenia rodzinne.
ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE A ZSIAŁEK DLA BEZROBOTNYCH
umowa zlecenie a umowa o prace
zmiana wysokości zasiłku pielęgnacynego
kserowanie dokumentów. prośba