Do naszego Organu wpłynął listownie wniosek o zasiłek pielęgnacyjny osoby 82-letniej przebywającej w ZOL poza naszą gminą. Co do przebywania w ZOL nie mam wątpliwości czy przysługuje ZP czy też nie, bo ZOL nie jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie, co wynika z dołączonego zaświadczenia że ten Pan ponosi odpłatność 70%.
Mam wątpliwości co do dołączonego orzeczenia. Do wniosku dołączono orzeczenie orzecznika ZUS z 25.02.2020 że Pan jest trwale niezdolny do samodzielnej egzystencji. Data powstania niezdolności do samodzielnej egzystencji: istniała na dzień 1.12.2019r.
Ustawa o świadczeniach rodzinnych wprost mówi, że znaczny stopień niepełnosprawności oznacza całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z FUS.
A w przedstawionym orzeczeniu orzeczona jest tylko trwała niezdolność do samodzielnej egzystencji. W związku z tym proszę o pomoc.
Proszę również o poradę: we wniosku jako adres zamieszkania jest podany adres na terenie naszej gminy natomiast z dołączonego zaświadczenia wynika że Pan przebywa w ZOL poza naszą gminą i na jaki adres mam kierować korespondencję.