czy przysługuje zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 07 gru 2022, 15:02

Do naszego Organu wpłynął listownie wniosek o zasiłek pielęgnacyjny osoby 82-letniej przebywającej w ZOL poza naszą gminą. Co do przebywania w ZOL nie mam wątpliwości czy przysługuje ZP czy też nie, bo ZOL nie jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie, co wynika z dołączonego zaświadczenia że ten Pan ponosi odpłatność 70%.
Mam wątpliwości co do dołączonego orzeczenia. Do wniosku dołączono orzeczenie orzecznika ZUS z 25.02.2020 że Pan jest trwale niezdolny do samodzielnej egzystencji. Data powstania niezdolności do samodzielnej egzystencji: istniała na dzień 1.12.2019r.
Ustawa o świadczeniach rodzinnych wprost mówi, że znaczny stopień niepełnosprawności oznacza całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z FUS.
A w przedstawionym orzeczeniu orzeczona jest tylko trwała niezdolność do samodzielnej egzystencji. W związku z tym proszę o pomoc.
Proszę również o poradę: we wniosku jako adres zamieszkania jest podany adres na terenie naszej gminy natomiast z dołączonego zaświadczenia wynika że Pan przebywa w ZOL poza naszą gminą i na jaki adres mam kierować korespondencję.
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 07 gru 2022, 20:10

Osobom w wieku emerytalnym nie orzekają niezdolności do pracy.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
nonsens
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 17:46
Zajmuję się: PS
ex. ŚR/FA/ŚW/DS/DO/VAT/UKR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem