czy przysługuje ZR na dzieci moje, Twoje, nasze? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 cze 2024, 12:32

Pani (panna) składa wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami. W skład rodziny wpisuje siebie, czwórkę swoich dzieci (których ojciec nie żyje), partnera (rozwiedziony), jego dziecko (na które otrzymuje alimenty od matki dziecka) oraz wspólne dziecko z wnioskodawczynią. Czy przysługuje Pani zasiłek rodzinny na dziecko partnera? Czy przysługuje Pani dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka na swoje dzieci, których ojciec nie żyje?
aggga
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 10:01
Zajmuję się: ZR, FA, ŚR, JZ, ŚP, SZO, ZDO, ZP

Napisano: 12 cze 2024, 12:47

Jeśli chodzi o dzieci - odsyłam do definicji, wg. mnie nie należy się zasiłek rodzinny na dziecko partnera, chyba nawet w składzie rodziny nie może być, ale jeszcze niech się ktoś wypowie

samotność też się nie należy, bo nie spełnia definicji osoby samotnie wychowującej
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 12 cze 2024, 13:04

Jedno z rodziców ubiega się o rodzinne na wspólne dziecko, ale muszą złożyć dwa wnioski każde z nich ubiega się o przyznanie rodzinnego na swoje dziecko/i z pierwszego związku. Pani nie należy się dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, gdyż wychowuje co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem. Skład rodziny we wniosku Pani i Pana będzie taki sam czyli 8 osób (Pani/Pan/wspólne dziecko/4 dzieci Pani/ dziecko Pana)

Ale może też ktoś jeszcze się wypowie
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 12 cze 2024, 14:35

Karolin@ pisze:
12 cze 2024, 13:04
Jedno z rodziców ubiega się o rodzinne na wspólne dziecko, ale muszą złożyć dwa wnioski każde z nich ubiega się o przyznanie rodzinnego na swoje dziecko/i z pierwszego związku. Pani nie należy się dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, gdyż wychowuje co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem. Skład rodziny we wniosku Pani i Pana będzie taki sam czyli 8 osób (Pani/Pan/wspólne dziecko/4 dzieci Pani/ dziecko Pana)

Ale może też ktoś jeszcze się wypowie
też tak myślę
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2024, 15:13

mam u siebie taką sytuację. Matka składa wniosek na swoje dzieci + na dziecko wspólne (w składzie rodziny wszyscy). Ojciec składa wniosek tylko na swoje dziecko (skład taki sam, jak we wniosku matki dziecka). Ona nie może złożyć wniosku na dziecko partnera, ponieważ nie jest jego matką ani opiekunem prawnym.
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x