Świdczenie rodzicielskie a urlop oraz zasiłek macierzyński poza granicami RP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 cze 2024, 10:17

Strona złożyła wniosek o świadczenie rodzicielskie bez jakiejkolwiek dokumentacji zaznaczając ,,nie przebywam ani członek rodziny nie przebywa poza granicami kraju'' ale kojarzyłam panią, że kiedyś wspominała coś o Pracy w Niemczech i wyszło, że do porodu mieszkała z mężem w Niemczech, po porodzie wróciła z mężem na stałe do Polski. Strona jest zatrudniona u pracodawcy Niemieckiego na czas udzielonego urlopu macierzyńskiego 3 lata oraz otrzymuje z Niemczech zasiłek macierzyński Mutlerschutz) przez okres 12 tygodni po porodzie.

Chce się tylko upewnić czy spokojnie mogę wydać decyzję odmowną, powołując się na zapis art. 17c ust. 9 pkt 1 oraz pkt 5 śr? na dzień złożenia wniosku nie przebywają poza granicami kraju więc w.w sprawy nie powinnam przekazać do DUW?
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 12 cze 2024, 11:33

jeśli nadal jest w zatrudnieniu w Niemczech to jak dla mnie koordynacja
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2024, 11:38

koordynacja jak drut....
Wezwij babkę do złożenia wyjaśnień... w druku wniosku podpisała się pod oświadczeniem , że nie otrzymuje świadczeń za granicą o podobnym charakterze do świadczenia rodzicielskiego....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 cze 2024, 11:59

Art. 23a ust. 1-2 śr -
W przypadku gdy osoba uprawniona do świadczeń rodzinnych lub członek rodziny tej osoby lub rodzic dziecka przebywa poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, w którym mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy przekazuje wniosek wraz z dokumentami, w tym informacjami dotyczącymi sprawy, wojewodzie.
W przypadku przebywania osoby uprawnionej do świadczeń rodzinnych lub członka rodziny tej osoby lub rodzica dziecka w dniu wydania decyzji ustalającej prawo do świadczeń rodzinnych lub po dniu jej wydania poza granicami Rzeczy- pospolitej Polskiej w państwie, o którym mowa w ust. 1, organ właściwy występuje do wojewody o ustalenie, czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, przekazując niezbędne dokumenty, w tym informacje dotyczące sprawy.

Osoba uprawniona lub członek rodziny przebywa w Polsce. Na jakiej podstawie mam przesłać wniosek do DUW?
Karolin@
Starszy referent

Napisano: 13 cze 2024, 8:55

Ktoś jeszcze się wypowie? Na jakiej podstawie (art) mam przesłać wniosek do DUW?
Karolin@
Starszy referent

Napisano: 13 cze 2024, 9:02

Weź od Pani oświadczenie w jakim okresie była/jest zatrudniona za granicą, co teraz pobiera od kiedy i do kiedy, i że przebywa w Polsce z całą rodziną i wyślij na podstawie art. 23a ust. 1 uśr do UW w związku z pobieraniem "świadczenia takiego i takiego" w Niemczech

Ustalą ew. koordynację albo napiszą, że wniosek został przesłany przedwcześnie. Nic nie ryzykujesz a jeśli masz wątpliwości to lepiej sprawdzić
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x