czy przyznać świadczenie pielęgnacyjne? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 04 maja 2017, 14:47

Pani miała umowę o pracę do 31.03.2017 r. W grudniu 2016 r. urodziła dziecko niepełnosprawne. Otrzymała jednorazowe świadczenie w wysokości 4000 zł. (Za życiem). Od kwietnia 2017 r. przyznany ma zasiłek macierzyński z ZUS-u. W maju złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. Należy jej się czy nie?
pracownik ops12
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 14:11
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 maja 2017, 19:08

Bezwzględnie
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2017, 19:17

należy się jej jak najbardziej.
art. 24 ust. 2a. Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia
o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie
złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od
niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono
wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
obywatel234
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 22:41
Zajmuję się: pomocą obywatelom.

Napisano: 05 maja 2017, 15:15

A ja bym nie była taka pewna czy przyznać. Popatrzcie sobie na wyrok z dnia 25.09.2014 r. sygn. akt I SA/Wa 2259/14 Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie.
monika32
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 16:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 05 maja 2017, 17:29

Przyznałbym rację, gdyby była w zatrudnieniu, ale przyjąłem, że gdy stara się o ŚP to w zatrudnieniu nie jest, a więc nie ma z czego rezygnować. W takim wypadku nie widziałbym żadnych przeciwwskazań do przyznania świadczenia, gdyż: a) nie podejmuje zatrudnienia, b) w przesłankach negatywnych ustawodawca nie wymienił zasiłku macierzyńskiego
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2017, 19:29

do noteev
Zgadzam się w 100% z Tobą. Wydaje mi się, że Sąd poszedł za daleko z zawarciem definicji bezrobotnego, która nie znajduje odzwierciedlenia w przepisach prawa materialnego"Zdaniem Sądu świadczenie pielęgnacyjne przysługuje osobie bezrobotnej (tj. rezygnującej z zatrudnienia lub nie podejmującej zatrudnienia)" Gdzie pisze w Ustawie, że osoba musi mieć status bezrobotnego dla świadczenia pielęgnacyjnego.
Ja bym przyznał z czystym sumieniem.
obywatel234
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 22:41
Zajmuję się: pomocą obywatelom.

Napisano: 07 maja 2017, 12:54

Takich wyroków jak podała monika jest więcej i bardziej aktualnych. Też mam taki przypadek i na dniach mam napisać decyzję odmowną... Na szczęście sprawa trafi do SKO.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 maja 2017, 9:43

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2017, 10:20

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/ADCDE5CE4D
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/426C739E37

Wyżej podaje bardziej aktualne wyroki. Pisząc odmowę w pkt 1 odmówić na okres pobierania zasiłku macierzyńskiego a w pkt 2 przyznać dzień po zakończeniu. Sądy uchylały decyzję o całkowitej odmowie z uwagi że świadczenie przyznaję się na okres orzeczenia a nie na dany miesiąc.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 maja 2017, 20:09

Ok, przyjmuję do wiadomości te wyroki, ale trudno się z nimi zgodzić. Wszystkie one powołują się na rezygnację z zatrudnienia, a nie wskazują drugiej okoliczności czyli nie podejmowania zatrudnienia. No bo zgodzić się trzeba, że w każdym z tych przypadków po zakończeniu umowy o pracę, zatrudnienie nie jest podejmowane, czyli przesłanka ustawowa jest spełniona. Sąd twierdzi, że zasiłek macierzyński zastępuje dochód z pracy, a to jest już ciut naciągane. Tak samo, jak fakt podlegania ubezpieczeniu społecznemu na zasiłku macierzyńskim, bo przecież gdy ktoś podlega ubezpieczeniu na podstawie odrębnych przepisów to w/b/p składki nie opłaca i wszystko.
Można pisać odmowę, ale po co być nadgorliwym? Wyroki to jedno, a ustawa to drugie. Ona milczy na temat braku prawa do ŚP podczas pobierania ZM, ale mówi wyraźnie np. o rencie czy emeryturze. I to nie jest kwestia interpretacji, tylko zwyczajnie braku zapisu. Nie podejmuje zatrudnienia? Nie podejmuje. Znajdziemy zapis w ustawie, że nie przysługuje, gdy ma ustalone prawo do ZM? Nie znajdziemy. Więc ja osobiście, bym się na te wyroki nie oglądał i przyznał ŚP.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x