zdrowotna z innego tytułu? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 maja 2017, 9:33

Mąż pracuje, żona w pup. Pani składa na szo, nie jest ubezpieczona przy mężu, bo nie. czy powinien mąż ją zgłosić czy my płacimy zdrowotną?
Zuzika12
Referent
Od: 20 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW

Napisano: 05 maja 2017, 10:25

My zazwyczaj mówimy, zeby się przy nim ubezpieczyła, ma możliwość wiec po co wydawać publiczne pieniądze, jak tam bd za free :) jakoś do tej pory nikt się nie upierał, że niee :)
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 05 maja 2017, 11:12

Jak nakłonić stronę, żeby zgłosił ją mąż, jakiś art? Bo u mnie wnioskuje o składkę
Zuzika12
Referent
Od: 20 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW

Napisano: 05 maja 2017, 13:01

Nie nakłaniaj.... jak nie chce mieć ubezpieczenia- jej sprawa.
Kiedy będzie chciała pójść do lekarza i okaże się ,że nie ma ubezpieczenia wtedy szybko załatwi sprawę.
Ty nie masz obowiązku jej ubezpieczać ponieważ kobieta ma tytuł (członek rodziny ) do ubezpieczenia i ma prawo z niego korzystać.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 maja 2017, 14:20

a organ jest zwolniony z obowiazku oplacania skladki zdrowotnej za taka osobe, poniewaz posiada ona status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej - i to wynika z ustawy zdrowotnej, wiec nalezy pania poinformowac o tym,ze maz powinien zglosic ja do ubezpieczenia w swoim zakladzie pracy bo inaczej pozostanie bez ubezpieczenia...a wniosku o skladke zdrowotna nie mozna skladac bo skladka nie jest swiadczeniem,ktore my mozemy przyznac, czyli na taki jej wniosek o objecie ubezpieczeniem wystarczy pismo, w ktorym przytoczyc nalezy art. 66 ust 2 ustawy o swiadczeniach opieki zdrowotnej
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 19:01

Kb tak od serca pozwolę sobie napisać... ech a co tam, widzę, że jesteś jedną z osób od których czerpie wiedzę na tym forum- mój wirtualny mentor. Czytając odpowiedzi na posty widzę,że masz olbrzymie doświadczenie w pracy. Fajnie ,że sa takie osoby na forum , które dzielą się wiedzą i pomagają zrozumieć przepisy. Szkoda ,że nie ma takich osób u mnie w ośrodku były wcześniej ale niestety teraz ich nie ma i nie dane mi było z nimi razem współpracować w dziale śr i fa. Kb i inni którzy tak samo pomagają jak Ty: Ewalu, Elmer i inni ;) ;) D ;)ziękuje za podpowiedzi. :D
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x