My zazwyczaj mówimy, zeby się przy nim ubezpieczyła, ma możliwość wiec po co wydawać publiczne pieniądze, jak tam bd za free jakoś do tej pory nikt się nie upierał, że niee
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
Nie nakłaniaj.... jak nie chce mieć ubezpieczenia- jej sprawa.
Kiedy będzie chciała pójść do lekarza i okaże się ,że nie ma ubezpieczenia wtedy szybko załatwi sprawę.
Ty nie masz obowiązku jej ubezpieczać ponieważ kobieta ma tytuł (członek rodziny ) do ubezpieczenia i ma prawo z niego korzystać.
a organ jest zwolniony z obowiazku oplacania skladki zdrowotnej za taka osobe, poniewaz posiada ona status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej - i to wynika z ustawy zdrowotnej, wiec nalezy pania poinformowac o tym,ze maz powinien zglosic ja do ubezpieczenia w swoim zakladzie pracy bo inaczej pozostanie bez ubezpieczenia...a wniosku o skladke zdrowotna nie mozna skladac bo skladka nie jest swiadczeniem,ktore my mozemy przyznac, czyli na taki jej wniosek o objecie ubezpieczeniem wystarczy pismo, w ktorym przytoczyc nalezy art. 66 ust 2 ustawy o swiadczeniach opieki zdrowotnej
Kb tak od serca pozwolę sobie napisać... ech a co tam, widzę, że jesteś jedną z osób od których czerpie wiedzę na tym forum- mój wirtualny mentor. Czytając odpowiedzi na posty widzę,że masz olbrzymie doświadczenie w pracy. Fajnie ,że sa takie osoby na forum , które dzielą się wiedzą i pomagają zrozumieć przepisy. Szkoda ,że nie ma takich osób u mnie w ośrodku były wcześniej ale niestety teraz ich nie ma i nie dane mi było z nimi razem współpracować w dziale śr i fa. Kb i inni którzy tak samo pomagają jak Ty: Ewalu, Elmer i inni D ;)ziękuje za podpowiedzi.