Witam Pani (rozwiedziona) otrzymuje zasiłek rodzinny na troje dzieci (każde dziecko ma innego ojca). Na jedno dziecko ma fundusz alimentacyjny, na drugie zasądzone alimenty płaci ojciec. Trzecie dziecko wychowuje z partnerem. Partner odchodzi Pani nie ma zasądzonych alimentów. Czy w tej sytuacji można przyznać rodzinny na dzieci, na które już są zasądzone alimenty ? Jaki powinien być skład rodziny ?
miałam podobną sytuację. Wg mnie- ostatni partner w składzie rodziny (bo brak alimentów), ściągnełam jego dokumenty po pracodawcach z weryfikacji (były zmiany). Przedłużyło mi się przez to postępowanie, ale udało się. Skład rodziny musi być do ustalenia sytuacji całej rodziny. A pierwsze dzieci są tą rodziną.
Jeśli partnera nie wpisze w skład rodziny to wtedy wezwanie do niej o dostarczenie wyroku o alimenty na to 3 dziecko. A na tą 2 ja bym przyznała bo tam sytuacja czysta.
Jest jeszcze inna opcja - składa wniosek o zas. rodz. na dwoje dzieci na które ma ustalone alimenty. Wtedy nie wpisuje byłego partnera do składu rodziny tylko będzie sama z trójką dzieci.
Jak ureguluje kwestię alimentów wtedy złoży wniosek o zas. rodz.i wielodzietność na trzecie dziecko.
Mam jedną kobietę, która bierze rodzinne na 1 dziecko i nie zamierza skarżyć ojca o alimenty na drugie dziecko.