!!!! Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego po SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 28 sty 2020, 13:21

Mam taką sprawę klient na rencie wniósł w lipcu o świadczenie pielęgnacyjne Po odwołaniu SKO dali mu ale w różnicy pomiędzy otrzymywana renta a świadczeniem , teraz od stycznia powinnam zmienić ich decyzje na jaka wysokość różnice czy całość.
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 28 sty 2020, 14:27

Jak sko przyznało w wysokości różnicy pomiędzy kwotą św. piel a otrzymywaną rentą to nie możesz zmienić na pełna kwotę. Dalej płacisz różnicę. A kwotą zmieniasz 2x w roku... w styczniu( bo zmiana wysokości świadczenia ) i w marcu ( bo zmiana wysokości renty).
A możesz podać na co się powołali w swojej decyzji ( np. jakieś wyroki ). Będę wdzięczna. Moja jedna klientka będzie składać wniosek bo chce walczyć o takie wyrównanie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 sty 2020, 15:08

Tylko z ta różnica nie mam za bardzo na co się powołać , my mamy tylko możliwość zmiany na pełna kwotę zgodnie z ustawa , myślałam ze ktoś podobna w Polsce miał sytuacje . Teraz to nie problem uzyskać świadczenie bo zapis ustawy o świadczeniu i rencie nie istnieje od 9 stycznia
renulka
Starszy referent

Napisano: 28 sty 2020, 16:07

renulka pisze:Teraz to nie problem uzyskać świadczenie bo zapis ustawy o świadczeniu i rencie nie istnieje od 9 stycznia
Można rozumieć, iż wyrok TK z dnia 26 czerwca 2019 r. sygn. akt SK 2/17 w którym Trybunał orzekł, że:
" Art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2220 i 2354 oraz z 2019 r. poz. 60, 303, 577, 730 i 752) w zakresie, w jakim stanowi, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, jest niezgodny z art. 71 ust. 1 zdanie drugie w związku z art. 32 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. "
wpłynął na Twoje podejście do spraw związanych z przyznawaniem świadczenia pielęgnacyjnego opiekunom, którzy posiadają prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, ale już wyrok z 2014 roku TK sygnatura akt K38/13, w którym Trybunał orzekł, że:
" Art. 17 ust. 1b ustawy powołanej w punkcie 1 w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego osób sprawujących opiekę nad osobą niepełnosprawną po ukończeniu przez nią wieku określonego w tym przepisie ze względu na moment powstania niepełnosprawności, jest niezgodny z art. 32 ust. 1 Konstytucji. "

nie robi na Tobie żadnego wrażenia, chociaż pierwszy ww i drugi ww wyrok TK spowodowały, że zarówno przepis art. 17 ust. 1b jak i przepis art. 17 ust. 5 pkt 1 lit.a ustawy o świadczeniach rodzinnych dalej istnieją w niezmienionej formie w ustawie.
Czyli biorąc pod uwagę wyrok TK rencistom przyznasz świadczenie, a opiekunom osób dorosłych niepełnosprawnych nie przyznasz świadczenia ? - czy tak rozumieć Twój komentarz ?

A jeszcze jedna sprawa, czy wg Was ww wyrok TK odnośnie rencistów gwarantuje przyznanie tylko różnicy między już posiadaną rentą, a przyznanym świadczeniem
czy może jak to orzekł TK gwarantuje rencistom otrzymanie pełnej kwoty wnioskowanego świadczenia pielęgnacyjnego dodatkowo do pełnej kwoty otrzymywanej renty ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 28 sty 2020, 17:46

Zwróć uwagę "renulka" , że wyrok TK z 2019r. dotyczy tylko rencistów częściowo niezdolnych do pracy a nie wszystkich.
Nie wiem jak TWÓJ klient- czy jest całkowicie czy częściowo niezdolny do pracy.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 sty 2020, 16:50

Nie zmienia to faktu ze mam już przyznane świadczenie w „dziwnej” kwocie przez sko ale moje pytanie jest czy powinnam zmienić kwotę na dziwna czy zgodna z obowiązującymi przepisami.
renulka
Starszy referent

Napisano: 29 sty 2020, 17:24

renulka pisze:
28 sty 2020, 13:21
Po odwołaniu SKO dali mu ale w różnicy pomiędzy otrzymywana renta a świadczeniem .
Podpowiedz klientowi, że jeśli na końcu decyzji jest napisane
Decyzja jest ostateczna . . . .
Decyzja niniejsza może być zaskarżona do WSA . . . .
Wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonania decyzji
to moim skromnym zdaniem powinien zaskarżyć tę decyzje w części, która pozbawia klienta prawa do świadczenia pielęgnacyjnego w pełnej kwocie.

Niech zasięgnie informacji u prawnika i koniecznie niech wnioskuje w WSA o darmowego prawnika z urzędu, to tenże prawnik napisze za niego skargę (jeśli uzna, że są ku temu przesłanki), a prócz tego niech napisze prośbę do RPO o przystąpienie do sprawy (przed sądem) pismem procesowym.

Wy opiekuna wygoniliście dając odmowę, a SKO go przekręciło na kasę, wydając decyzję o wypłacie świadczenia w kwocie będącej różnicą między pobierana rentą, a przyznanym świadczeniem.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 30 sty 2020, 11:40

Niestety Krzysztof nie ma już mój klient prawa do wniesienia skargi i tak był zadowolony ze wogole otrzymał cokolwiek ! Jednak kwestia ruchu gminy jest tu ważna nie możemy pozostawić sprawy aa ponieważ obowiązuje nasz ustawa i osoby otrzymujące świadczenie pielęgnacyjne otrzymuje waloryzację ogłoszona w dzienniku, ustawodawca miał 6 miesięcy na naprawę wadliwego przepisu i masz jak zwykle dziura !! A sko jak to sko coś stworzyło i się martw !! Dlatego próbowałam poruszyć tu temat moze ktoś tez taka sprawe ma i ja już strawił ! Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie !
renulka
Starszy referent

Napisano: 30 sty 2020, 15:24

renulka pisze:mój klient nie ma już prawa do wniesienia skargi i tak był zadowolony ze wogole otrzymał cokolwiek !
Jednak ponieważ obowiązuje nas ustawa i osoby otrzymujące świadczenie pielęgnacyjne otrzymuje waloryzację ogłoszona w dzienniku
A sko jak to sko coś stworzyło i się martw !!
Nie ma prawa do wniesienia skargi, ale prawdopodobnie może wnieść o zmianę decyzji SKO, jeśli dotyczy jego sytuacji ostatni wyrok TK w sprawie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego w pełnej kwocie dla opiekunów, którzy posiadają rentę o częściowej niezdolności do pracy.

No tak powinien skakać do góry, że dali kasę, czyli nie zależało klientowi na sprawiedliwości i z tym związanej większej kasie, ale wyłącznie na większej kasie
Kolegium prawdopodobnie orzekło opierając swą ocenę prawną na wyrokach sądów administracyjnych w których sądy orzekły np. tak:
Wyrok NSA z dnia 28-06-2019 sygnatura akt I OSK 757/19
Wyrok NSA z dnia 8-01-2020 sygnatura akt I OSK 2392/19
Poza tym w czym masz problem skoro w 2019 roku SKO przyznało świadczenie pielęgnacyjne do kwoty pobieranej renty to Ty w związku ze zmianą od nowego roku wysokości kwoty świadczenia oraz biorąc zmianę wysokości kwoty pobieranej renty w ZUS powinnaś te kwoty odpowiednio przeliczyć, tak jak wówczas zrobiło Kolegium z uwzględnieniem decyzji ZUS (o podwyższeniu kwoty renty)
Klientowi wypłacałaś różnicę między kwota renty, a kwotą standardowo przyznawanego świadczenia, natomiast w tym roku powinnaś zrobić podobnie z tą tylko różnicą, że musisz wziąć pod uwagę zmianę wysokości wypłacanej renty oraz zmianę wysokości kwoty świadczenia.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x