czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg
Co byście zrobili w takiej sytuacji, od stycznia 2018 ZUS przyznał Pani zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego, w związku z tym, że zakład pracy z końcem grudnia uległ likwidacji, a Pani jest w ciąży, ten zasiłek nie ma nic wspólnego z zasiłkiem macierzyńskim, który po porodzie będzie jej przysługiwał.W katalogu uzysków nie ma takiego zasiłku, więc co mam zrobić, miał któs z Was taki przypadek?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
- Kontakt:
Re: czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńs
jeśli zus przyznał zasiłek macierzyński i jest on po utracie zatrudnienia to spełnia definicje z katalogu uzysku, tam nie ma informacji że ma być po porodzie
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
Tyle, że z tego co pisze Ninka, to nie jest zasiłek macierzyński, a zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.
- _Marta
- Stażysta
- Zajmuję się: dzśr
- Kontakt:
ja myślę że to jest art. 2 pkt 20 lit. f
uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ZUS wypłaca zasiłek macierzyński po rozwiązaniu umowy, gdy:
1) tytuł do ubezpieczeń społecznych wygasł w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego,
2) umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy została przedłużona do dnia porodu,
3) zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy,
czyli jest to zasiłek macierzyński więc należy doliczyć go do dochodu
1) tytuł do ubezpieczeń społecznych wygasł w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego,
2) umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy została przedłużona do dnia porodu,
3) zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy,
-
- Stażysta
- Kontakt:
zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego jest odrębnym zasiłkiem, po porodzie Pani otrzyma w normalnym wymiarze zasiłek macierzyński, ten zasiłek obowiązuje do czasu porodu po utracie zatrudnienia, nie ma nic wspólnego z macierzyńskim i tu jest pies pogrzebany6i9 pisze:ZUS wypłaca zasiłek macierzyński po rozwiązaniu umowy, gdy:
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a skąd masz taką informację, przedzwoń do ZUS i dopytaj bo z tego co znalazłam w necie to właśnie jest zasiłek macierzyński
-
- Stażysta
- Kontakt:
ZuS udzielił mi informacji, że jest to wynagrodzenie z pracy, lepsza wersja niz zasilek chorobowy, poniewaz odprowadzane sa składki na ubezp. społeczne, chyba zrobię uzysk po pierwszej wypłacie i juz, czy myslicie ze to odpowiedni trop?6i9 pisze:a skąd masz taką informację, przedzwoń do ZUS i dopytaj bo z tego co znalazłam w necie to właśnie jest zasiłek macierzyński
Oprócz czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
W składzie rodziny ojciec- obywatel Ukrainy
nie sprawowanie opieki nad dzieckiem
za który miesiąc wziąć dochód?
na czym polegają usługi grupowe?
Decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia
utrata pracy zagranicznej/nowy wniosek/ tłumaczenia
Koordynacja stary i nowy okres!!
wstrzymanie na wniosek strony, mąż podjął pracę za granicą.
Jak liczyć dochód, 10 dni pracowała i L4 do końca
W trakcie pobierania świadczenia zgłosiła ze mąż za granicą
uzysk z nawiązania umowy o pracę
im dłużej pracuje tym mniej wiem - skład rodziny
Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia
Wypłaty na raty-czy praktykujecie?
utrata -uzysk ; który miesiąc-pomocy!!!
działalność gospodarcza na ryczałcie w 2017 r.