czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Ninka12
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg

Post autor: Ninka12 »

Co byście zrobili w takiej sytuacji, od stycznia 2018 ZUS przyznał Pani zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego, w związku z tym, że zakład pracy z końcem grudnia uległ likwidacji, a Pani jest w ciąży, ten zasiłek nie ma nic wspólnego z zasiłkiem macierzyńskim, który po porodzie będzie jej przysługiwał.W katalogu uzysków nie ma takiego zasiłku, więc co mam zrobić, miał któs z Was taki przypadek?
renulka
Starszy referent
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
Kontakt:

Re: czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńs

Post autor: renulka »

jeśli zus przyznał zasiłek macierzyński i jest on po utracie zatrudnienia to spełnia definicje z katalogu uzysku, tam nie ma informacji że ma być po porodzie
Awatar użytkownika
komosia
Referent
Zajmuję się: ŚR/ŚW
Kontakt:

Post autor: komosia »

Tyle, że z tego co pisze Ninka, to nie jest zasiłek macierzyński, a zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.
Awatar użytkownika
_Marta
Stażysta
Zajmuję się: dzśr
Kontakt:

Post autor: _Marta »

ja myślę że to jest art. 2 pkt 20 lit. f
uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: 6i9 »

ZUS wypłaca zasiłek macierzyński po rozwiązaniu umowy, gdy:

1) tytuł do ubezpieczeń społecznych wygasł w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego,

2) umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy została przedłużona do dnia porodu,

3) zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy,
czyli jest to zasiłek macierzyński więc należy doliczyć go do dochodu
Ninka12
Stażysta
Kontakt:

6i9 pisze:ZUS wypłaca zasiłek macierzyński po rozwiązaniu umowy, gdy:

1) tytuł do ubezpieczeń społecznych wygasł w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego,

2) umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy została przedłużona do dnia porodu,

3) zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy,
czyli jest to zasiłek macierzyński więc należy doliczyć go do dochodu
zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego jest odrębnym zasiłkiem, po porodzie Pani otrzyma w normalnym wymiarze zasiłek macierzyński, ten zasiłek obowiązuje do czasu porodu po utracie zatrudnienia, nie ma nic wspólnego z macierzyńskim i tu jest pies pogrzebany
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: 6i9 »

a skąd masz taką informację, przedzwoń do ZUS i dopytaj bo z tego co znalazłam w necie to właśnie jest zasiłek macierzyński
Ninka12
Stażysta
Kontakt:

6i9 pisze:a skąd masz taką informację, przedzwoń do ZUS i dopytaj bo z tego co znalazłam w necie to właśnie jest zasiłek macierzyński
ZuS udzielił mi informacji, że jest to wynagrodzenie z pracy, lepsza wersja niz zasilek chorobowy, poniewaz odprowadzane sa składki na ubezp. społeczne, chyba zrobię uzysk po pierwszej wypłacie i juz, czy myslicie ze to odpowiedni trop?
ODPOWIEDZ