Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Staś
Stażysta
Zajmuję się: Ś W
Kontakt:

Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia

Post autor: Staś »

Pan wyjeżdża za granicę w trakcie pobierania świadczenia wychowawczego. Pobiera na pierwsze dziecko. Wniosek z decyzją wysyłam do DOPs z zapytaniem czy zachodzi koordynacja a co z dochodem Pana. Czy ja mam przeliczyć czy wstrzymać wypłatę na pierwsze, czy nie. Co dalej zrobić?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia

Post autor: noteev »

Tylko wysyłasz zapytanie i cierpliwie czekasz.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
katy188
Referent
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
Kontakt:

Post autor: katy188 »

Mam bardzo podobny przypadek ... czyli tak konkretnie, odsyłamy wniosek, pozostałe załączniki, oświadczenie, że członek rodziny wyjechał i gdzie przebywa, zapytanie i tyle? Nie żądamy od wnioskodawczyni zaświadczenia o dochodach (nowych z zagranicy) tylko nadal realizujemy naszą decyzję, płacimy i czekamy na postanowienie od UW ? Dobrze to rozumiem ?
Staś
Stażysta
Zajmuję się: Ś W
Kontakt:

Post autor: Staś »

A co jeśli Pan przekroczy dochód na pierwsze dziecko i się okaże że nie należało się mu od miesiąca w którym podjął zatrudnienie za granicą?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Nic nie żądamy, dalej realizujemy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
katy188
Referent
Kontakt:

Staś pisze:A co jeśli Pan przekroczy dochód na pierwsze dziecko i się okaże że nie należało się mu od miesiąca w którym podjął zatrudnienie za granicą?
Na prośbę strony można wstrzymać chyba realizację decyzji, wtedy nie bedzie n.nal. pobr. a ewentualnie dostanie wypłatę z wyrównaniem. Dobrze myślę w tym przypadku mozna tak zrobić ? Niech ktos jeszcze sie odniesie :)
opsx159753
Stażysta
Zajmuję się: ..
Kontakt:

Post autor: opsx159753 »

Myśle, że jest przyzwolenie Ministerstwa na ten temat, ale o taką opinie trzeba wystąpić pisemnie (najlepiej poprzez epuap)

Jak dla mnie jest to śmieszne, że tyle lat już się ludzie meczą i mają wieczne rozterki czy wstrzymywać, czy uchylać. (bo każdy z nas je ma/miał, tylko jedni się do tego przyznają a inni nie)
Jak widać ustawodawca w tym przypadku nie odważył się jeszcze na uregulowanie tej kwestii w formie oficjalnej (nawet głupi komunikat na Cas byłby dla nas jakimś wsparciem!)

Może najwyższy czas to zmienić i zbiorczo wystąpić do MPRiPS o uzyskanie opinii prawnej w tak intrygującej nas wszystkich kwestii. :ugeek:
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Byłam na konferencji odnośnie koordynacji i przyzwolenie ministerstwa na wstrzymanie wypłaty na wniosek strony jest. Wstrzymujemy jedynie w programie i wysyłamy pisemko, że wypłaty zostały wstrzymane do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Ponoć od nowego okresu chcą to uregulować w ustawie.
katy188
Referent
Kontakt:

Sprawy, gdzie mają miejsce dochody z zagranicy lub wyjazdy członków rodziny w trakcie pobierania świadczeń często budzą wiele wątpliwości i pytań jak to rozstrzygnąć i jak postapić. Przynajmniej u mnie, choć wiem, że i u koleżanek w innych ośrodkach. Jakieś konkretne wytyczne "z góry" na pewno ułatwiłyby zycie w jakimś stopniu :D
opsx159753
Stażysta
Zajmuję się: ..
Kontakt:

Post autor: opsx159753 »

Edysia185 pisze:Byłam na konferencji odnośnie koordynacji i przyzwolenie ministerstwa na wstrzymanie wypłaty na wniosek strony jest. Wstrzymujemy jedynie w programie i wysyłamy pisemko, że wypłaty zostały wstrzymane do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Ponoć od nowego okresu chcą to uregulować w ustawie.
Oby to zrobili! Bo już zgłupieć można od tych dylematów :x
ODPOWIEDZ