Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Ś W
- Kontakt:
Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia
Pan wyjeżdża za granicę w trakcie pobierania świadczenia wychowawczego. Pobiera na pierwsze dziecko. Wniosek z decyzją wysyłam do DOPs z zapytaniem czy zachodzi koordynacja a co z dochodem Pana. Czy ja mam przeliczyć czy wstrzymać wypłatę na pierwsze, czy nie. Co dalej zrobić?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia
Tylko wysyłasz zapytanie i cierpliwie czekasz.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
Mam bardzo podobny przypadek ... czyli tak konkretnie, odsyłamy wniosek, pozostałe załączniki, oświadczenie, że członek rodziny wyjechał i gdzie przebywa, zapytanie i tyle? Nie żądamy od wnioskodawczyni zaświadczenia o dochodach (nowych z zagranicy) tylko nadal realizujemy naszą decyzję, płacimy i czekamy na postanowienie od UW ? Dobrze to rozumiem ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Ś W
- Kontakt:
A co jeśli Pan przekroczy dochód na pierwsze dziecko i się okaże że nie należało się mu od miesiąca w którym podjął zatrudnienie za granicą?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nic nie żądamy, dalej realizujemy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Kontakt:
Na prośbę strony można wstrzymać chyba realizację decyzji, wtedy nie bedzie n.nal. pobr. a ewentualnie dostanie wypłatę z wyrównaniem. Dobrze myślę w tym przypadku mozna tak zrobić ? Niech ktos jeszcze sie odniesieStaś pisze:A co jeśli Pan przekroczy dochód na pierwsze dziecko i się okaże że nie należało się mu od miesiąca w którym podjął zatrudnienie za granicą?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ..
- Kontakt:
Myśle, że jest przyzwolenie Ministerstwa na ten temat, ale o taką opinie trzeba wystąpić pisemnie (najlepiej poprzez epuap)
Jak dla mnie jest to śmieszne, że tyle lat już się ludzie meczą i mają wieczne rozterki czy wstrzymywać, czy uchylać. (bo każdy z nas je ma/miał, tylko jedni się do tego przyznają a inni nie)
Jak widać ustawodawca w tym przypadku nie odważył się jeszcze na uregulowanie tej kwestii w formie oficjalnej (nawet głupi komunikat na Cas byłby dla nas jakimś wsparciem!)
Może najwyższy czas to zmienić i zbiorczo wystąpić do MPRiPS o uzyskanie opinii prawnej w tak intrygującej nas wszystkich kwestii.
Jak dla mnie jest to śmieszne, że tyle lat już się ludzie meczą i mają wieczne rozterki czy wstrzymywać, czy uchylać. (bo każdy z nas je ma/miał, tylko jedni się do tego przyznają a inni nie)
Jak widać ustawodawca w tym przypadku nie odważył się jeszcze na uregulowanie tej kwestii w formie oficjalnej (nawet głupi komunikat na Cas byłby dla nas jakimś wsparciem!)
Może najwyższy czas to zmienić i zbiorczo wystąpić do MPRiPS o uzyskanie opinii prawnej w tak intrygującej nas wszystkich kwestii.

- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Byłam na konferencji odnośnie koordynacji i przyzwolenie ministerstwa na wstrzymanie wypłaty na wniosek strony jest. Wstrzymujemy jedynie w programie i wysyłamy pisemko, że wypłaty zostały wstrzymane do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Ponoć od nowego okresu chcą to uregulować w ustawie.
-
- Referent
- Kontakt:
Sprawy, gdzie mają miejsce dochody z zagranicy lub wyjazdy członków rodziny w trakcie pobierania świadczeń często budzą wiele wątpliwości i pytań jak to rozstrzygnąć i jak postapić. Przynajmniej u mnie, choć wiem, że i u koleżanek w innych ośrodkach. Jakieś konkretne wytyczne "z góry" na pewno ułatwiłyby zycie w jakimś stopniu 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ..
- Kontakt:
Oby to zrobili! Bo już zgłupieć można od tych dylematówEdysia185 pisze:Byłam na konferencji odnośnie koordynacji i przyzwolenie ministerstwa na wstrzymanie wypłaty na wniosek strony jest. Wstrzymujemy jedynie w programie i wysyłamy pisemko, że wypłaty zostały wstrzymane do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Ponoć od nowego okresu chcą to uregulować w ustawie.

Oprócz Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
utrata pracy zagranicznej/nowy wniosek/ tłumaczenia
Koordynacja stary i nowy okres!!
wstrzymanie na wniosek strony, mąż podjął pracę za granicą.
czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg
Jak liczyć dochód, 10 dni pracowała i L4 do końca
W trakcie pobierania świadczenia zgłosiła ze mąż za granicą
uzysk z nawiązania umowy o pracę
im dłużej pracuje tym mniej wiem - skład rodziny
Wypłaty na raty-czy praktykujecie?
utrata -uzysk ; który miesiąc-pomocy!!!
działalność gospodarcza na ryczałcie w 2017 r.
Koordynacja , wysyłac czy nie wysyłać?
Jakie zaświadczenie o wynagrodzeniu? Pani 10 dni pracowała r
wyrok sądowy w sprawie niepełnosprawności
No i mamy to: Dobry Start "300+"
500+ a ojciec bez ubezpieczenia zdrowotnegoNFZ-CWU