czy rodzicielski przeliczać co m-c? - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 18 sty 2016, 12:33

brutto (664,90) - podatek (22,00) = 642,90 o tyle pomniejszyć od rodzicielskiego. Na szkoleniu właśnie mówili, że to będzie kwota większa od netto. Ja mam problem zaś z uzyskaniem kwot zasiłków na kolejne miesiące które dopiero będą płacić.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 13:44

Ja zadzwoniłam i mam kwoty ,,na gębę". To mi i tak nic nie daje bo nie mam podkładki pod to. Ale znajoma mówiła mi, że w czerwcu i tak ma zwiększyć się zasiłek. Co robić?
jka

Napisano: 18 sty 2016, 14:50

mi na gębę na pewno nie podadzą, chyba będę pisała wniosek o udostępnienie danych
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 16:08

nikt nie da nam do przodu wysokości zasiłku dla bezrobotnych. ludzie będą musieli nam przynosić, albo występować do sepi.
Jest jeszcze jedna rzecz PUP wypłaca zawsze na drugi miesiąc. Za styczeń 2016 dostanie zasiłek w lutym i myślę że powinniśmy lutową wypłatę tj. 1000,00zl pomniejszyć o kwotę brutto - podatek, którą otrzymała w lutym za styczeń. Po to moim zdaniem jest zapis w ustawie, że jeżeli kobieta ur. dziecko w trakcie pobierania zasiłku lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu
mm3

Napisano: 18 sty 2016, 16:10

za dużo kombinujesz.
Strona otrzymuje decyzje w której ma przyznaną kwotę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 16:16

Otrzyma dzisiaj decyzję na 1000zł miesięcznie. Zasiłek ma od 01.01.2016r. i pierwsza wypłata nastąpi w lutym. Nie mogę jej pomniejszyć styczniowej bo nie wiem jaka kwota. Dopiero po otrzymaniu zgłosi mi wysokość i zmiana decyzji
mm3

Napisano: 18 sty 2016, 16:37

mi się wydaje ze muszę uwzględnić kwotę styczniową, wyliczyć na podstawie decyzji lub zaśw. z PUP
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 23:41

czy dobrze myślę? jeszcze nurtuje mnie jedo w tym zapisie art. jest mowa , że w przypadku prawa do zas. dla bezrobotnych lub po m-cu jego zakończenia - kwotę pomniejsza się itd? W tym momencie nie jestem pewna czy ustawodawcy nie chodziło o to, że przliczać dochód z m-ca poprzedzającego, czyli w styczniu zas. był wypłacony i to biorę pod uwagę?
Nie wiem już sama.....
pomózcie
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2016, 10:16

Nutka - jak widać zainteresowanie tematem dość spore co? ale pomocy mało (prawie wcale). Aż mi się wierzyć nie chce, że tylko u nas są przypadki osób pobierających zas. dla bezrobotnych, które złożyły wnioski o ŚR.
jka

Napisano: 19 sty 2016, 10:30

dla mnie to,ze mam placic wyrownanie do tego co otrzymala oznacza tyle, ze skoro w styczniu OTRZYMALA X zasilku ( nie wazne dla mnie ze to za grudzien) to w styczniu wyplace jej swiadczenie rodzicielskie w kwocie 1000 - ( X pomniejszony o zaliczke na podatek ) :) przyjmuje,ze kwota zasilku dla bezrobotnych ktora otrzymuje bezrobotny jest kwota brutto ...no przynajmniej tak bede to liczyc do czasu az mnie ktos nie wyedukuje inaczej :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 5 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x