Osoba pełnoletnia ucząca się w szkole wyższej w czerwcu 2015 r. kończy naukę (Zgodnie z zaś wystawionym przez szkołę) więc fundusz przyznałem tylko do czerwca. Naukę w innej szkole rozpocznie dopiero od września 2015 r. Czy należy się fundusz za miesiące lipiec, sierpień czy nie? Wiem że w przypadku gdy mamy przejście ze szkoły średniej do wyższej to oczywiście należałby się fundusz ale tu nie jestem pewien.
Nie powinieneś przyznawać do czerwca, tylko do końca okresu świadczeniowego. Szkołę wyższą skończy, jak zda egzamin dyplomowy. Kiedy zda? Tego nikt nie wie, być może dopiero we wrześniu...
Tylko, że na zaświadczeniu które dostarczyła do sprawy napisali, że kończy w czerwcu, a i sory dopiero sprawdziłem, to nie szkoła wyższa tylko policealna szkoła dla dorosłych 1 roczna.
btw. no ale tak jak opisujesz to ktoś może skończyć licencjat i dwa lata zdawać egzamin.
Jeżeli to szkoła policealna, to w nich rok szkolny trwa do 31 sierpnia (ustawa o systemie oświaty), zajęcia mogą się kończyć w czerwcu. Jest też "szkołą" w rozumieniu naszej ustawy, i tu - jeżeli do końca roku kalendarzowego podejmie studia... Dalej wiadomo.
Wracając do licencjatu, jeżeli do września się nie obroni, to już jest kwestia nowego okresu świadczeniowego, czy przyznać dalej. Nadal uważam, że przyznane powinno być do września.