Mam pytanie do mądrych głów. Co mam zrobić z dłużnikiem, który ma spłacone fa i zostały mu odsetki. wysłałam mu info o tym fakcie jednak dłużnik nie zapłacił do dnia dzisiejszego. Co mam z tym zrobić.
Otrzymywane wpłaty powinny być rozdzielane proporcjonalnie na należności główne i odsetki.
Ten sposób rozliczania ma taką własność, że na każdym jego etapie odsetki do zapłacenia pochodzą tylko od kwot zaległych.
Jeżeli po spłacie NG pozostają odsetki znaczy to , że rozliczanie wpłat nie było prawidłowe co doprowadziło do zaniżenia kwoty należności z tyt. odsetek.
Należy jeszcze raz dokonać prawidłowego rozliczenia wpłat i wtedy dłużnikowi pozostanie do zapłacenia należność główna i odsetki od tej należności. (Oczywiście ma to sens jeżeli kwoty są istotne).
jak robisz proporcje z automatu przez programy zatwierdzone przez ministerstwo to takie kwiatki wychodzą.
Praktycznie takie rzeczy nie powinny mieć miejsca - jedyny wyjątek, gdy odsetki były już wyższe od należności głównej.
Wystawiasz tytuł na same odsetki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
dziękuję Elmer za podpowiedź, tak myślałam. A do BDMB ja nie wyliczam odsetek uważam że po to mam program za który płacimy niemałe pieniądze żeby nam ułatwiał pracę, więc wprowadzam do programu wpłatę i odsetki ma mi wyliczyć, jeśli ktoś chce niech sprawdza ja mam wiele innej roboty. Nie mam zamiaru przeliczać na nowo. Pozdrawiam