Przyznam szczerze, że z KRUSowcami jestem słaby bo ich nie mam.
"Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa" jest poprzez złożenia oświadczenia do wniosku i co do zasady nam to powinno wystarczyć. Dzierżawa pola synowi w mojej opinii dodatkowo tylko to oświadczenie potwierdza. Jeżeli przyznasz temu Panu SP dobrze by było poinformować o tym KRUS, że zaprzestał prowadzenia i ma świadczenie a oni wyrejestrują go od momentu przyznania.
"Przyznanie decyzją administracyjną świadczenia pielęgnacyjnego (lub specjalnego zasiłku opiekuńczego lub w bardzo nielicznych przypadkach zasiłku dla opiekuna) przez organ właściwy (wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy dla miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się), zgodnie z art. 17b ustawy o świadczeniach rodzinnych, możliwe jest m.in. w oparciu o oświadczenie rolnika, małżonka rolnika, domownika, o zaprzestaniu: prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym."
Czasem oddanie gospodarstwa w dzierżawę w ogóle nie jest wymagane. Np. oboje małżonkowie są ubezpieczeni w KRUS, jedno z nich podejmuje opiekę nad swoim rodzicem, a drugie przejmuje na siebie prowadzenie całego gospodarstwa. Zaprzestanie pracy w gospodarstwie nie jest jednoznaczne z wybyciem się własności czy wydzierżawieniem.