jakie postępowanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 cze 2021, 7:47

kobieta pobiera świadczenie rodzicielskie od stycznia, w marcu rejestruje się w urzędzie pracy - ze względu na ubezpieczenie, dostała zasiłek dla bezrobotnych
więc zrobiłam decyzję zmieniającą - odliczyłam kwoty zasiłku dla bezrobotnych i wypłacam różnicę - jednak Pani się odwołała - sko uchyliło decyzję i do ponownego - koleżanka nie zrobiła zawiadomienia
ale ok koleżanki nie ma a ja się będę bujać z tematem
to tak robię zawiadomienie
po 7 dniach zmieniam decyzję ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 22 cze 2021, 7:59

A na jakiej podstawie chcesz zmienić ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 cze 2021, 8:27

Szarak pisze:A na jakiej podstawie chcesz zmienić ?
koleżanka zmieniała na podstawie art. 17 ust. 6 uośr - ja uważałam, że to dotyczy osób, które są w trakcie pobierania świadczenia i urodzą dziecko - ale niby tak jej radca powiedział, że ma podzielić
jasiak
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 8:40

No ale rozumiem koleżanka dostała to na piśmie od radcy ? Jak nie aa ty to teraz prowadzisz to się zastanów czy jest sens. Jeżeli uważasz,że jest sens bądź zostało wydane takie polecenie to oczywiście wszczęcie, 7 dni, decyzja ale jest problem bo nie da się decyzji zmienić wstecz od marca. Z tego co piszesz to strona chyba będzie nadal się odwoływać, więc sprawa niefajna.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 9:02

Szarak pisze:No ale rozumiem koleżanka dostała to na piśmie od radcy ?
ta jasne ( koleżanka na l4 - ciąża szybko nie wróci, byłyśmy podzielone pracą i ja nie wnikałam co robi, bo pensje bierze, a kierownikiem nie jestem, żeby mówić co ma robić, mnie zapytała o zdanie to powiedziałam, że ten przepis nie ma zastosowania, poszła do kierownika, a że się nie zna to odesłał ją do radcy i tak zrobiła, jak kazał )
teraz sprawa wróciła, jej nie ma, ja muszę zrobić
no ale ja uważam, że ten przepis tu nie ma zastosowania - chyba, że się mylę to mnie oświeć
ja bym wypłaciła w pełnej kwocie
jasiak
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 10:42

Mam wrażenie, że źle odebrałaś moją wypowiedź. Ja się nie czepiam Ciebie. Rozumiem, że zasiłek został przyznany po 2 miesiącach jak już SR było wypłacane. Skoro uważasz (tak jak ja), że tu brak podstaw do zmiany decyzji to idź z tym do swojego kierownika. Ja nie mając opinii radcy na papierze w nie mojej sprawie nawet bym tego nie ruszał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 11:05

Szarak pisze:Mam wrażenie, że źle odebrałaś moją wypowiedź.
absolutnie nie, chciałam Ci przedstawić jak to u Nas wszystko działa, i nie twierdzę, że wiem wszystko, a moje zdanie jest ważniejsze od radcy
po prostu zrobię teraz bez opinii radcy - bo nie mam potrzeby opinii w tej sprawie
a
Szarak pisze:Ja nie mając opinii radcy na papierze w nie mojej sprawie nawet bym tego nie ruszał.

musze to zrobić niestety, bo koleżanka nie wróci( l4 ciąża ), sama ogarniam tematy swoje i jej w spadku
jasiak
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 11:30

Rozumiem, że masz polecenie kierownika aby ta sprawę zakończyć. Problem jest taki, że ja nie widzę tu ani podstawy prawnej do zmiany decyzji a tym bardziej by to robić wstecz. Skoro jednak twój przełożony uważa inaczej to rób swoje. Wszczęcie, 7 dni (chyba, że zapozna się aktami to można wcześniej), decyzja, odwołanie, akta do SKO.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 11:32

Szarak pisze:Rozumiem, że masz polecenie kierownika aby ta sprawę zakończyć. Problem jest taki, że ja nie widzę tu ani podstawy prawnej do zmiany decyzji a tym bardziej by to robić wstecz. Skoro jednak twój przełożony uważa inaczej to rób swoje. Wszczęcie, 7 dni (chyba, że zapozna się aktami to można wcześniej), decyzja, odwołanie, akta do SKO.
pójdę pogadam przedstawię argumenty :D może przekonam
jasiak
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 11:42

Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem