Czy świadczenia nienależnie pobrane
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Czy świadczenia nienależnie pobrane
u mnie komornik przekazał wierzycielce 250 zł w pażdzierniku tytułem zaległości i napisał,że kwota przekazana przed otrzymaniem decyzji przyznającej ale wierzycielka otrzymała decyzję już 03.10.2019 r. więc na pewno otrzymała te pieniądze już mając decyzję. Z Fa wypłacone było 600 zł to teraz nienależnie pobrane to 350 zł czy całe 600 zł?
-
- Referent
- Kontakt:
ile wynosi kwota nienależna?
-
- Referent
- Kontakt:
proszę o pomocy
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
NPŚ to 250 tyle ile przekazał komornik, i nie ma znaczenia czy miał decyzję czy jej nie miał
-
- Referent
- Kontakt:
Ja wszystko, co dostała od komornika po wydaniu decyzji uważam za nienaleznie pobrane, tak jak w ustawie w przepisie dot. niezależnie pobranego świadczenia "zaległe i bieżące alimenty". Nie interesuje mnie jakie to są. Najpierw ma być spłacony dług państwa.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w ustawie jest trochę inny zapis:
wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
Istotne jest to, że nienależne są zawsze wypłacone świadczenia z funduszu (nie otrzymane alimenty) do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów.
Wiem, że ministerstwo ma inna ustawę i przemyślenia w tym zakresie. Zapis w ustawie z tym co miało być zapisane się nie pokrywa
wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
Istotne jest to, że nienależne są zawsze wypłacone świadczenia z funduszu (nie otrzymane alimenty) do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów.
Wiem, że ministerstwo ma inna ustawę i przemyślenia w tym zakresie. Zapis w ustawie z tym co miało być zapisane się nie pokrywa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Oprócz Czy świadczenia nienależnie pobrane - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
przysposobiona wnuczka skład rodziny
szkolenie obline Roman Augustowski fundusz alimentacyjny, warto skorzystać?
Dłużnik nie żyje
Co wliczmy do dochodu rodzinny wnioskodawcy
czy za sierpień wypłacić?
Fundusz alimentacyjny złotówka za złotówkę
Co dalej z funduszem
zawieszenie działalności
Kto jest zobowiązany do alimentacji w oświadczeniu do wniosku na świadczenie z FA
wszczecie postepowania a pozniej wywiad
KBIG odrzucenie przesyłu w całości
Skład rodziny.
FA na nowy okres z utratą dochodu przez COVID-19
Podwyżka - czy to są świadczenia dzielne?
zaświadczenie od komornika
wpłata od dłużnika po uchyleniu decyzji