czy takie oświadczenie strony wystarczy? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 03 lut 2016, 12:00

………………………………………………..
miejscowość, data

…………………………………………………….
Imię i nazwisko członka rodziny

OŚWIADCZENIE O WYSOKOŚCI DOCHODU UZYSKANEGO PRZEZ CZŁONKA RODZINY Z MIESIĄCA NASTĘPUJĄCEGO PO MIESIĄCU, W KTÓRYM DOCHÓD ZOSTAŁ OSIĄGNIĘTY
wydane dla potrzeb świadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego
(dla osób zgłaszających dochód uzyskany)

Oświadczam, że z dniem 01.01.2016 r. uzyskałam prawo do świadczenia rodzicielskiego
(rodzaj świadczenia)

Dochód z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty tj. luty 2016 r.
(miesiąc i rok)
uzyskałam dochód w wysokości 1.000,00 zł.

Proszę o doliczenie dochodu uzyskanego z tytułu uzyskania prawa do świadczenia rodzicielskiego do dochodu mojej rodziny.

…………………………………….…………………………………………
miejscowość, data i podpis osoby składającej oświadczenie

Zgodnie z art. 3 pkt. 24 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 poz. 114 z późn. zm.) uzyskanie dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
a) zakończeniem urlopu wychowawczego,
b) uzyskaniem prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych,
c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
d) uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej,
e) (uchylona)
f) rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania po okresie zawieszenia w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej,
g) (uchylona)
h) uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
i) uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego,
j) uzyskaniem zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Art. 4b ww. ustawy stanowi: W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 03 lut 2016, 12:10

mi sie wydaje ze ten uzysk to robisz z urzedu i oswiadczenie strony nie jest potrzebne , ale moze sie mylę :)
masterm

Napisano: 03 lut 2016, 12:13

ja też robię z urzędu .. ale też się może mylę :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2016, 12:17

a ja mysle, ze sie nie mylicie...no chyba , ze tylko wydaje mi sie, ze mysle :lol:
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2016, 12:36

A ja będę kserować decyzję z rodzicielskiego i przeliczać na notatce
Anett07

Napisano: 03 lut 2016, 12:49

Gdzieś kiedyś czytałem przepis ale gdzie to całkiem zapomniałem, że nie możemy żądać od strony dokumentów w których posiadaniu jesteśmy :)
Pasowało by to pod to "z urzędu".
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 03 lut 2016, 12:53

heiland pisze:Gdzieś kiedyś czytałem przepis ale gdzie to całkiem zapomniałem, że nie możemy żądać od strony dokumentów w których posiadaniu jesteśmy :)
w KPA to jest :)
masterm

Napisano: 03 lut 2016, 13:04

masterm pisze:
heiland pisze:Gdzieś kiedyś czytałem przepis ale gdzie to całkiem zapomniałem, że nie możemy żądać od strony dokumentów w których posiadaniu jesteśmy :)
w KPA to jest :)
Wiedziałem, że gdzieś coś dzwoni :p
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 06 paź 2016, 22:02

A jak doliczymy taki dochod, i zostanie przekroczony dochod to odrazu wystawiamy decyzje ze został przekroczony dochod i decyzja zmieniona na uchylająca?
To moze faktycznie lepiej mieć oświadczenie, to wtedy ja np odrazu przeliczam i mowię ze bedzie przekroczenie i nie robię żadnego zawiadomienia.
Jak to prawidłowo robic?
Nowa_21

Napisano: 07 paź 2016, 7:48

ja przeliczam bo wiem kto pobiera
jak nie przekracza to notatka
jak przekracza robię wszczęcie postępowania z urzędu u uchylam
gasiak

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x