Czy ten dodatek to też dochód
Czy ten dodatek to też dochód
Czy dodatek do świadczenia pielęgnacyjnego (200 zł.- pobiera matka) wlicza się do dochodu wychowanki kontynuującej naukę, prowadzącej wspólne gospodarstwo domowe?
Re: Czy ten dodatek to też dochód
przepraszam chodziło mi o dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji
albo chociaż może podpowiedzcie gdzie mogę znaleźć inf. o tym czego nie wlicza się do dochodu (chodzi o te dodatki). Dzięki z góry.
Rozumiem, że to wychowanka na starych zasadach (czyli wg ustawy o pomocy społecznej), więc odeślę Cię do tej ustawy do zapisu gdzie jest definicja dochodu i co stanowi dochód osoby/rodziny a czego nie wlicza się do dochodu (art. 8 ust. 3 i ust. 4 ustawy o pomocy społecznej).
dzięki Kasiu2, już drugi raz mogłam na Ciebie liczyć. Trochę się plątam jeszcze w tych przepisach, ponieważ od niedawna to moja działka.
Kurcze sorry ale mam wątpliwości, dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji oraz dodatek na dojazd do szkoły nie jest jednorazowym pieniężnym świadczeniem socjalnym więc będzie wliczać się do dochodu?. A koleżanka twierdzi, że wszystkie dodatki do zasiłku rodzinnego zw. z kształceniem nie wlicza się. I już nie wiem.
Jeśli to są comiesięczne wpływy i nie są wymienione wśród dochodów, które się nie wliczają to dla mnie jest to jak najbardziej dochód rodziny.
Wychowanka zawsze może zresztą zacząć prowadzić samodzielne gospodarstwo domowe....
Pamiętaj też, że jeśli wychowanka kiedyś kryterium przekroczy to po prostu odmawiasz z ustawy o pomocy społecznej i przyznajesz na podstawie ustawy o pieczy.
Wychowanka zawsze może zresztą zacząć prowadzić samodzielne gospodarstwo domowe....
Pamiętaj też, że jeśli wychowanka kiedyś kryterium przekroczy to po prostu odmawiasz z ustawy o pomocy społecznej i przyznajesz na podstawie ustawy o pieczy.
Oprócz Czy ten dodatek to też dochód - Stare tematy przeczytaj również:
refundacja kosztów dojazdu na spotkanie z ekspertem PFRON
Biuro Informacji Gospodarczej
rozliczanie pobytu dziecka w pieczy zastępczej z gminami
Pobieranie KN na podst. art 240 ust.3
likwidacja barier w komunikowaniu się
oprogramowanie TYLDA
pogotowie rodzinne - miejsce
Umieszczenie w pieczy PILNE
Rusza nowa placówka
koordynator dla rdd
koordynator przetarg