Czy to jest przestępstwo? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 wrz 2015, 13:13

Chora stara bezdzietna kobieta przepisała majątek (dom i pole) na swoją siostrzenicę w zamian za opiekę. Tak mówi akt notarialny, że siostrzenica ma zapewnić ciotce dach nad głową, wyżywienie, opał i sprawienie pogrzebu.
...
Oczywiście siostrzenica olała ciotkę, nie chciała odebrać jej ze szpitala, szpital zawiózł leżącą ciotkę do domu, dom w ruinie, siostrzenica przyniosła ciotce drożdżówkę, oranżadę i małą reklamówkę węgla.
...
W trybie natychmiastowym umieściliśmy kobitę w DPS.
...
Czy zachowanie siostrzenicy jest przestępstwem, z jakiego art. Kodeksu Karnego?
...
Może ktoś pisał już w podobnej sprawie do Prokuratury?
...
Proszę o merytoryczną pomoc. Serdecznie pozdrawiam.
Kłapouchy

Napisano: 25 wrz 2015, 13:22

jest i nie jest, zapewniony dach nad głowa jedzenie i opał więc wszystko było ok.
nie ma w obowiązku odbierania ze szpitala o ile taki zapis nie istnieje w akcie notarialnym.
To co wynikało z aktu zapewniła, jak chcecie udowodnić że nie było to wystarczające próbujcie, ale nic z tego nie wyjdzie
zzzz

Napisano: 25 wrz 2015, 14:25

A jakby namówić ciotkę na cofnięcie darowizny z powodu rażącego zaniedbania względem spadkodawcy,może młoda by się zmobilizowała a jak nie to może ciotka odzyska ,sprzeda i będzie mogła częściowo pokryć koszt pobytu w dps/
Kitty1

Napisano: 25 wrz 2015, 14:26

Siedziałam ostatnio w przychodni, czekałam w kolejce. Trochę obserwowałam. Do jednej starszej pani podeszła druga starsza pani. Chyba się dawno nie widziały, mile się przywitały i tak sobie rozmawiała:
Pani 1 - Co u Ciebie?
Pani 2 - Dobrze (....), przepisałam swoje mieszkanie wnuczce
Pani 1 - Co?! Dlaczego, po co?!
Pani 2 - Niech ma, pójdę do nich, zaopiekują się mną
Pani 1 - Głupia, głupia! Godzinę przed śmiercią się przepisuje, głupia!

Ps. Brawo Pani 1.
Na temat

Napisano: 25 wrz 2015, 17:11

uważam to za okrutne gdy dzieci przejmują spadki, domy a bezbronnych rodziców na łaskę i koszt Państwa skazują Powinno się takie dzieci, które przyjęły znaczną darowiznę obciążyć kosztami opieki, a nawet interwencji lub żądać alimentów. Wtedy nie jeden ops i dps nie musiałby bazować na garnuszku samorządu ;)
dan

Napisano: 25 wrz 2015, 18:10

Cofnięcie darowizny, jawna udowodniona niewdzięczność obdarowanego.
Wredna1

Napisano: 25 wrz 2015, 21:01

Nie można osoby umieścić w DPS gdy jest akt notarialny dot. sprawowania opieki, podobnie jest z usługami opiekuńczymi. Ta sprawa nadaje się do Sądu.
Axel

Napisano: 28 wrz 2015, 9:53

Liczyłem na konkrety, a nie biadolenie. Proszę o głosy ops-ów, które być może przeszły podobną sprawę w sądzie. Proszę, pomóżcie.
Kłapouchy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x