Pomóżcie bo głupieje.
31.10.2022 Pani składa mi wniosek na fundusz i z zaświadczenia załączonego wynika, że rok wczesniej 11.10.2021 otrzymała alimenty bieżace z apazdziernik 2021 r od komornika. 27.10.2021 złożyła u nas wniosek o fa nie mówiąc, że otrzymała w tyn mcu alimenty od komornika. 29.10.2021 wydaliśmy jej decyzje przyznającą fa od pazdziernika 2021.
Czy swiadczenie pobrane za pażdziernik, które otrzymała w listopadzie 2021 jest np?dlatego, że pobrała podójnie?
czytałam jakiś stary post, że nie ponieważ, nie jest porbane poza kolejnością ale przeciez pobrała jakby 2 razy za jeden miesiąc z 2 źródeł-. Nawet nie wiem jak to ugryść i w co sie wpisuje:
nienależnie pobranym świadczeniu - oznacza to świadczenia z funduszu alimentacyjnego:
a) wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie albo wstrzymanie wypłaty świadczenia w całości lub w części,
b) przyznane lub wypłacone w przypadku świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia,
c) wypłacone bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa, jeżeli stwierdzono nieważność decyzji przyznającej świadczenie albo w wyniku wznowienia postępowania uchylono decyzję przyznającą świadczenie i odmówiono prawa do świadczenia,
d) wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
e) (uchylona)
f) wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję,
g) wypłacone w związku z zastosowaniem przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu - po ustaleniu, że wystąpiły okoliczności, o których mowa w art. 9 ust. 4b;
czy to świadczenie nienaleznie pobrane? bardzo proszę o pomoc
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: czy to świadczenie nienaleznie pobrane? bardzo proszę o pomoc
NP byłoby gdyba pobrała od komornika po odebraniu decyzji przyznającej.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
i nie ma to znaczenia , że złożyła wniosek w pażdziernik u i od pażdzernika zostały jej wypłacone a alimenty za październik wzięła od komornika?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie żartuj a gdzie to niby jest zapisane, jak dla mnie NPŚmłoda pisze: 29 lis 2022, 13:46 NP byłoby gdyba pobrała od komornika po odebraniu decyzji przyznającej.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Ja też uważam, że NP byłyby dopiero po odebraniu decyzji, zresztą miałem taką samą sytuację. Żadnych NP, bo kiedy wzięła kasę, nie miała decyzji na fundusz. Miałem kontrolę z UW i nie mieli żadnych zastrzeżeń
Oprócz czy to świadczenie nienaleznie pobrane? bardzo proszę o pomoc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Czy ponownie aktywizować jeśli była przerwa w rejestracji w PUP
dłużnik bezdomny
zgon dłużnika, a wypłata FA
Ponowny wniosek o umorzenie należności
FA a nowy członek rodziny
dłuznik za granicą a zawiadomienie o wszęciu postępowania administracyjnego
Kto ma wysłać info o przyznaniu FA i wniosek o działania
Fundusz alimentacyjny, a otrzymane alimenty od dłużnika
Nienależnie pobrane świadczenia a potrącenia z bieżących
jaki dochód utrata
dłużnik za granicą
wnioski o podjęcie działań i postępowanie