Kochani pomóżcie!
Mam taką sytuację, że Pani była samotną matką, ojciec dziecka nieznany. W lutym tego roku zapadł wyrok ustalający ojcostwo i zasądzający alimenty, co do punktu o alimentach, był zapis że punkt o alimentach jest natychmiast wykonalny.
No i Pan odwołał się od punktu zasądzającego alimenty, punkt o ustaleniu ojcostwa uprawomocnił się w marcu. Pani wystąpiła o nadanie klauzuli wykonalności co do punktu o alimentach w lipcu i taką klauzulę otrzymała. dodam również, że Pan mimo, że się odwołał, to cały czas płacił alimenty. A co do sprawy w odwołaniu to od lutego nawet nie wyznaczyli w sądzie terminu rozprawy.
Czy zatem teraz mogę jej przyznać 500 + ? wyrok w punkcie o alimentach nie jest prawomocny jednak jest nadana ta klauzula. A wg kodeksu postępowania cywilnego ,
" Tytułem wykonawczym jest tytuł egzekucyjny zaopatrzony w klauzulę wykonalności, chyba że ustawa stanowi inaczej. Tytułami egzekucyjnymi są:
1) orzeczenie sądu prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu, jak również ugoda zawarta przed sądem;
11) orzeczenie referendarza sądowego prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu "