Czy to tytuł wykonawczy? samotna matka - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 wrz 2017, 13:45

Kochani pomóżcie!
Mam taką sytuację, że Pani była samotną matką, ojciec dziecka nieznany. W lutym tego roku zapadł wyrok ustalający ojcostwo i zasądzający alimenty, co do punktu o alimentach, był zapis że punkt o alimentach jest natychmiast wykonalny.
No i Pan odwołał się od punktu zasądzającego alimenty, punkt o ustaleniu ojcostwa uprawomocnił się w marcu. Pani wystąpiła o nadanie klauzuli wykonalności co do punktu o alimentach w lipcu i taką klauzulę otrzymała. dodam również, że Pan mimo, że się odwołał, to cały czas płacił alimenty. A co do sprawy w odwołaniu to od lutego nawet nie wyznaczyli w sądzie terminu rozprawy.
Czy zatem teraz mogę jej przyznać 500 + ? wyrok w punkcie o alimentach nie jest prawomocny jednak jest nadana ta klauzula. A wg kodeksu postępowania cywilnego ,
" Tytułem wykonawczym jest tytuł egzekucyjny zaopatrzony w klauzulę wykonalności, chyba że ustawa stanowi inaczej. Tytułami egzekucyjnymi są:
1) orzeczenie sądu prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu, jak również ugoda zawarta przed sądem;
11) orzeczenie referendarza sądowego prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu "
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 11 wrz 2017, 17:40

Wyrok o alimentach nie musi być prawomocny, ale musi podlegać wykonaniu, czyli jest ok.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2017, 12:39

no właśnie też tak uważam ale jak zadzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego, to mi udzielono info że raczej trzeba zawiesić postępowanie, do czasu aż się sprawa wyjaśni, i teraz to ja już nie wiem.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x