Dlaczego nie uchyla się wstecz? Ano dlatego, że nie można uchylić czegoś co zostało już wykonane (wypłacone) na podstawie prawomocnej decyzji. Uchyla się na bieżąco w momencie wydawania decyzji i tak była tu mowa osobnym postępowaniem uznaje się nienależnie pobrane za dany okres, a dalej decyzja o zwrocie NP.
ok. a jeżeli kobieta ma uzysk za luty przynosi w marcu zaświadczenie. nie należą się świadczenia od marca ale nie zdążyłam w marcu wydać decyzji, mamy kwiecień: od kiedy uchylam prawo? idąc tropem,że nie uchylamy wstecz uchylę na bieżąco czyli od kwietnia a co z marcem? nie ma nienależnie pobranych bo wstrzymałam wypłatę marcową.
~Nati uchylasz bez podania daty od kiedy, a w uzasadnieniu piszesz, że uchyla się decyzje ze skutkiem od 1 marca i skoro za marzec nie wypłaciłaś to nic więcej nie robisz
a w takim razie co z decyzją która była uchylona wstecz i kolegium utrzymało w mocy, natomiast sąd orzekł, że wstecz się nie orzeka i kazał na nowo rozpatrzeć sprawę a decyzja była do 31.10.2013
Tom skąd masz wiedzę, że wszystkie SKO?
Moje SKO się o to nie burzy. Burzy się jak nie jest zrobione.
Większość wyroków i interpretacji jest, że nie. Ale znajdą się i takie, że tak. Zależy
@blablabla
\"a w takim razie co z decyzją która była uchylona wstecz i kolegium utrzymało w mocy, natomiast sąd orzekł, że wstecz się nie orzeka i kazał na nowo rozpatrzeć sprawę a decyzja była do 31.10.2013\"
Skoro nie można tego zrobić wstecz, to postępowanie w sprawie uchylenia nalezy umorzyć jako bezprzedmiotowe.
Za okres, w którym osoba nie spełniała przesłanek do pobierania świadczenia trzeba zażądać zwrotu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett