czy uchylic swoja decyzję - koordynacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 lut 2019, 15:32

Witam. Otrzymałam pismo od urzędu wojewódzkiego, że ustalono, iż w sprawie Pani X mają zastosowanie przepisy o koordynacji, dodam, że koordynacja jest od 1.10.2017 a na ten okres zasiłkowy Pani X nie składała wniosku. Czyli chodzi o cały poprzedni okres zasiłkowy. Tylko, że wcześniej przychodziły mi postanowienia z uw, czy teraz mam podjąć działania i uchylić ta swoja decyzje, czy czekać na postanowienie właśnie jakieś. Telefonu tam nie odbierają zbyt chętnie.
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 28 lut 2019, 10:48

Może ktoś podpowiedzieć, co robicie w takich sytuacjach ? Pracuję w małym OPS i nie bywamy na szkoleniach odnośnie nowinek. Dowiedziałam się, że od stycznia br. zamiast postanowień maja właśnie przychodzić z UW informacje o okresach koordynacji. Tylko co teraz po tym, czekać na kolejne pismo czy już teraz uchylić decyzję?
katy188
Referent

Napisano: 28 lut 2019, 12:37

A jaką decyzję chcesz uchylić? Na nowy okres? Bo na stary jak rozumiem nie masz? U nas nigdy nie przychodziły postanowienia tylko informacje i my uchylaliśmy na ich podstawie nasze decyzje.
shannon
Stażysta
Od: 16 sie 2017, 9:36
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, świadczenia rodzinne

Napisano: 05 mar 2019, 10:51

Chcę uchylić decyzję przyznająca na okres 2017/2018, bo taka była u nas wydana i płacilismy. Na okres 2018/2019 nie był złozony juz wniosek. Chodzi o wykonana juz decyzję z poprzednich okresów nie o aktualny okres.
katy188
Referent

Napisano: 08 mar 2019, 13:43

Mam pytanko, dostałam decyzje przyznającą z UW na okres zasiłkowy 2017/2018 oraz informację, że UW "ustalił koordynację od 01.07.2015r. ponieważ pan x od tego dnia podlega ustawodawstwu z tytułu pracy najemnej na terytorium Niemiec. Na okres zasiłkowy 2018/2019 pan x we wniosku zaznaczył, że nie przebywa poza granicami i pobiera u nas na 1 i 2 dziecko. Co w tej sprawie zrobić uchylić decyzję i wysłać komplet dokumentów czy co robicie? Pisałam emaila do UW cisza do dziś. Ten email, który wg ministerstwa miał pomóc organom w wyjaśnianiu spraw z UW - żenada. Nigdy nie odpisali na nic.
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św

Napisano: 08 mar 2019, 13:52

Dziewczyny, przepisy są bardzo klarowne:

Art. 16. [Wnioski składane przez osoby przebywające poza granicami RP]
1. W przypadku gdy osoba, o której mowa w art. 4 ust. 2, lub członek rodziny tej osoby przebywa poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, w którym mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy przekazuje wniosek wraz z dokumentami wojewodzie.
2. W przypadku przebywania osoby, o której mowa w art. 4 ust. 2, lub członka rodziny tej osoby w dniu wydania decyzji przyznającej świadczenie wychowawcze lub po dniu jej wydania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, o którym mowa w ust. 1, organ właściwy występuje do wojewody o ustalenie, czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

5. W przypadku gdy wojewoda w sytuacji, o której mowa w ust. 1, ustali, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, wydaje decyzję zgodnie z art. 11.
6. W przypadku gdy wojewoda w sytuacji, o której mowa w ust. 2, ustali, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy uchyla decyzję przyznającą świadczenie wychowawcze za okres, w którym osoba podlega ustawodawstwu w zakresie świadczeń na rodzinę w innym państwie, o którym mowa w ust. 1, w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2019, 9:38

Mądra ta Twoja głowa lks ;) zawsze mogę liczyć na odpowiedź od Ciebie :D
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św